Tradició i devoció per Sant Magí a Tàrrega

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

Tàrrega s'ha mantingut fidel a la tradicional festa de Sant Magí, que s'ha adaptat a les mesures restrictives de la pandèmia. A la capital de l’Urgell, la festa s'ha concentrat, com és habitual, al Parc de Sant Eloi. Després d’una missa a l’ermita en la qual s'ha demanat al sant que acabi la Covid i que ha finalitzat amb el cant dels goigs dedicats al sant (amb lletra de mossèn Climent Forner i música de Josep Maria Salisi), els fidels s'han desplaçat fins a la placeta dedicada a Sant Magí.

Allà, i davant de la majòlica, alguns dels assistents han complert amb la tradició de beure glops d’aigua portada des del santuari de Sant Magí de Brufaganya, a la qual s’atribueixen propietats miraculoses, si bé en aquesta ocasió ho han fet amb els petits càntirs commemoratius individuals de disseny exclusiu que han adquirit prèviament. Els assistents també han pogut comprar unes galetes conegudes com a gaiatons de Sant Magí. Entre els participants hi havia diversos veïns de la ciutat que porten per nom Magí.

Com a mesura de prevenció per la pandèmia, s'ha limitat l’aforament a l’ermita de Sant Eloi per poder garantir la distància social i tots els assistents havien de portar mascareta i posar-se gel hidroalcohòlic abans d’entrar al temple religiós.

La festa, organitzada per l’Associació dels Amics de l’Arbre, ha acabat a la nit amb un concert a la plaça de l’Estanyol del mateix Parc de Sant Eloi a càrrec del Quartet Prysma.

L’advocació de Tàrrega cap a Sant Magí es remunta al segle XVIII, si bé la cita s’ha consolidat al calendari local des del 1953.