Dos joves de l'Associació Alba protagonitzen el documental “Amors tutelats” al Sense Ficció

Foto: Ottokar.

"Amors tutelats" planteja un tema encara tabú en la nostra societat: l’amor, l’afecte o el sexe entre les persones amb discapacitat. A través d’aquest documental s’expliquen dues històries d'amor i desamor, però també d’amistat i de llibertat. Un reportatge on es reivindica la voluntat de les persones amb discapacitat a viure la seva vida de manera plena en tots els sentits.

Una de les dues històries que es poden veure en el documental és la de la Clara i l’Albert, dos joves vinculats a l'Associació Alba de Tàrrega. La Clara viu independent des de fa un any en un pis de Tàrrega i treballa de monitora de menjador per la cooperativa Lleure Quàlia a l’Escola d’Educació Especial Santa Maria de l'Alba amb infants amb autisme i pluridiscapacitats. Durant quatre anys va estar sortint amb l’Albert, un jove de Preixens a la Noguera, simpàtic i xerraire que també participa de les activitats organitzades per l’entitat social.

La història d'amor de l'Albert i la Clara va acabar fa uns mesos, però continuen sent molt bons amics. Tots dos tenen el somni de trobar una feina estable i en un futur no gaire llunyà, compartir la seva vida amb una parella.

L’altra història que es pot veure al documental és la del Dani i la Raquel, de Ripoll i Camprodon respectivament. Es van conèixer mentre treballaven fent de jardiners a la Fundació MAP, fa catorze anys que són parella i en fa quatre que comparteixen vida en un pis a Ripoll. Viuen de forma independent, tot i que reben un suport a la llar de l’entitat per gestionar millor el seu dia a dia. Tots dos somien poder-se casar algun dia.

A Catalunya hi viuen més de 600.000 persones amb discapacitat física i cognitiva. Un col·lectiu que pateix quatre cops més abusos sexuals que la resta de la població. Per això el documental parla també de la necessitat de trencar tabús i assegurar el dret a la sexoafectivitat del col·lectiu, retratant sessions formatives fetes des de Dincat i la Fundació MAP, amb la sexòloga Gemma Deulofeu i el psicòleg Jordi Fernández respectivament.

“Amors tutelats, somnis d’igualtat” ha estat realitzat per la productora Ottokar que es va desplaçar durant els mesos de febrer i març a Tàrrega i a les poblacions on viuen la Clara i l’Albert per fer-los un seguiment i entrevistar-los a ells, als seus pares i a professionals de l’Associació Alba.