Dues mil banderoles a Tàrrega per mostrar el rebuig a la violència masclista

Text: Laia Pedrós / Foto: Laia Pedrós

'La responsabilitat i la culpa són sempre del maltractador', 'Tenim dues opcions: estar calladles i morir o parlar i morir. Vam decidir parlar','Les violències masclistes no són un tema de dones, són un problema de tota la societat','El silenci no protegeix les dones; al contrari, estimula l'assassí' i 'Cada dia és 25 de novembre'. Aquests són els cinc lemes que integren la nova campanya 'Davant les violències masclistes, tu, què hi penses fer?' que ha posat en marxa la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Tàrrega amb l'objectiu de sensibilitzar i prevenir de la violència masclista. De cada lema se n'han imprès 400 banderoles (un total de 2.000) que es posaran a la venda al preu popular de 5 euros amb l'objectiu d'omplir els balcons i les finestres de la ciutat i dels pobles agregats d'aquests lemes que pretenen donar visibilitat i formar la ciutadania sobre la necessitat d'intervenir davant les violències masclistes.

La regidora d'Igualtat, Assumpta Pijuan, ha indicat que "la violència masclista és una xacra social que no entén ni de festius ni de dies marcats en el calendari, lamentablement és un continu", motiu pel qual a Tàrrega han decidit apostar per aquesta campanya atemporal. Pijuan ha afegit la importància de "conscienciar la ciutadania de forma continuada i no només fer campanyes en dies concrets o quan es commemora una efemèride", com el 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

Les banderoles es poden adquirir a l'Oficina Jove (seu de la regidoria d'Igualtat) i a la Botiga del Museu Tàrrega Urgell. A més, les entitats de dones del municipi en tindran diverses unitats per a les seves sòcies.

Aquest 2020 un total de 21 dones han estat assassinades per la seva parella o exparella a Espanya, mentre que des de l'1 de gener de 2003, la xifra s'eleva a 1.054.

L'Ajuntament de Tàrrega està especialment conscienciat amb la prevenció d'aquesta xacra social. En aquest sentit, des de l'any 2014, després de patir l'assassinat d'una jove de 14 anys a mans de la seva exparella, l'Ajuntament porta a terme cada any la campanya 'Digues prou, no estàs sola,' amb diferents actes de sensibilització, la majoria dels quals es duen a terme durant el mes de novembre, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones.