Redacció. Foto: CGA.
Un total de sis entitats ecologistes veuen "indispensable esbrinar i auxiliar" l'os Nere vist darrerament amb problemes per caminar, segons va comunicar el Conselh Generau d'Aran.
Aquestes associacions creuen que el plantígrad tindrà "seriosos problemes per alimentar-se". Per això demanen que es prepari un dispositiu amb equips dels dos vessants del Pirineu per "anestesiar Nere, fer un diagnòstic del seu estat de salut i prendre les mesures oportunes" sigui per curar-lo in situ, sigui per traslladar-lo de forma provisional a unes instal·lacions adequades sense contacte amb l'ésser humà per després poder tornar-lo a la muntanya.
El Conselh Generau d'Aran comunicava el dia 25 d'abril que el darrer albirament de l'os Nere, amb dificultats locomotrius, motivava l'inici d'un seguiment del plantígrad per comprovar qualsevol evolució en el seu estat de salut. L'os es va veure caminar amb dificultats ja el 21 d'abril. La causa més probable de les dificultats de mobilitat, a la pota posterior esquerra, és l'avançada edat de l'os, segons els tècnics. Nere té 25 anys, per la qual cosa es considera l'os més vell del Pirineu.
Les entitats signants (Ipcena, Fapas, F.I.E.P, Fons d'intervention Eco Pastoral Groupe Ours Pyerenees, Trenca i Ecologistes de Catalunya) es pregunten com les administracions competents estan segures que l'os que han vist amb problemes de mobilitat és Nere i perquè ho relacionen únicament amb la vellesa de l'animal.
Pels ecologistes la discapacitat motriu del plantígrad pot ser deguda a una ferida a la pota causada per una caiguda, pedres, una baralla o un tir, entre altres. I recorden que va ser a la Val d'Aran on va morir l'os Cachou enverinat i que al principi es va dir que va ser víctima d'una baralla amb un altre os i una caiguda en un fort pendent.
El Departament d'Acció climàtica de la Generalitat i el Departament de Territori, Paisatge i Medi Ambient del Conselh Generau, van mobilitzar importants mitjans per capturar l'os Goiat diverses vegades així com Cachou. "Aquesta vegada es tracta d'auxiliar Neré, rellevant patrimoni genètic no aparentat a altres ossos del Pirineu", sentencien els ecologistes.
Pels signants el problema és que tant a França com a Espanya "no disposa avui dia d'un veritable Protocol internacional d'auxili a ossos amb dificultats", tal com ho reclamen les ONG de protecció de la natura. "Tot i tenir un cens de 70 ossos només es tenen instal·lacions adequades per tenir un cadell d'os sense contacte amb l'ésser humà per evitar la seva impregnació", han sentenciat.