Eix Creatiu estrena amb èxit el seu primer espectacle: “A tentipotenti”

Foto: Marc Castellà.

El pati de l’Institut Josep Vallverdú de Les Borges Blanques es va omplir de públic aquest divendres 27 de maig per assistir a l’estrena del primer espectacle de la companyia lleidatana Eix Creatiu: “A tentipotenti”. Aquest espectacle gira al voltant de la sostenibilitat i té un marcat missatge ecologista, en el qual, la nova companyia vol alertar sobre l’excés de plàstics que acaben fent del mar un contenidor.

Es tracta d’un muntatge de carrer de gran format i destinat al públic familiar. Una ambiciosa proposta que requereix un equip format per més de 17 persones a l’escenari, entre músics i actors. En resum, una producció de grans dimensions, plenament visual i amb música en directe. Tal com comenta Ferran Orobitg, un dels responsables de l’espectacle, “A tenitipotenti” és un espectacle “d’arts de carrer de gran format, on es treballen les escenes híbrides i noves dramatúrgies, ja que hi entra teatre visual i d’objectes, màscara, arts plàstiques i música en directe, feta per una orquestra de música clàssica”.

Temàticament, “A tentipotenti” sorgeix a partir d'una xerrada i de la reflexió sobre l’ús abusiu de les coses materials que tenen els nostres fills. I sobretot, de la poca durabilitat que tenen i amb la pregunta, on van a parar? “A tentipotenti” significa: “fins a no poder més”, “en excés”.

La nova companyia d’arts escèniques, Eix Creatiu, neix de la unió de Fadunito, experts i amb una amplíssima trajectòria en teatre de carrer, i OA2 Produccions, dedicats a la creació i producció d’esdeveniments musicals.

L’espectacle parteix de la premissa que el plàstic és molt persistent i es dispersa fàcilment, la qual cosa provoca que podem trobar plàstics a cada racó del planeta, des de l’Àrtic fins a l’Antàrtida. Una vegada els objectes de plàstic arriben a la mar la fauna marina, els pot ingerir i acumular-los al seu interior, poden quedar-se en suspensió o surant a la superfície, poden finalment enfonsar-se i romandre al fons marí o, fins i tot, poden quedar atrapats al gel de l’Àrtic.

Durant tot aquest temps fins que es degraden, tots els objectes de plàstic que arriben a la mar poden causar danys greus a la fauna marina. Actualment, unes 700 espècies d’organismes marins es veuen afectats per aquest tipus de contaminació. Cada any, més d’un milió d’aus i més de 100.000 mamífers marins moren com a conseqüència de tots els plàstics que arriben a la mar.

La història es desenvolupa en una fàbrica de plàstics, on els músics de clàssica son els treballadors. La fàbrica no para de produir diferents elements plàstics, els quals es fan servir per crear mons imaginaris i ambientacions, jocs i elements d’interacció. Al final, però, aquest excés de consumisme va a parar a algun lloc, com per exemple, els nostres oceans...

Eix Creatiu vol “apropar al carrer aquest missatge de sensibilització, a través del gran format i fent accessible la música clàssica per a un públic familiar a partir d’introduir-la dins d’una representació teatral visual i accessible”. Per exemple, el director de l’orquestra entra sobre d’un “toro” de fabrica, està a sobre les forquilles, aquestes l’eleven 3 metres i dirigeix l’orquestra enmig del públic.

“A tentipotenti” barreja una posada en escena moderna i visual amb una escenografia d’aluminis i tubs leds i moviment sincronitzat amb la música clàssica i el treball de màscara i manipulació d’objectes.

Per tal de poder interactuar millor amb l’espectador, la companyia treballa colze a colze amb un equip especialista en escenografies i instal·lacions led de gran nivell Internacional, l’empresa Calidos de Tàrrega. Aquests tubs led estan integrats en una escenografia feta amb diferents barres d’alumini, simulant una fàbrica o un vaixell.

La relació directa de l’espectacle amb l’escenografia lumínica permet afegir un impacte visual i una relació amb la música clàssica molt potent, des del punt de vista artístic.

Des de la vessant interpretativa, Eix Creatiu segueix fidel a un dels segells que més caracteritzen els espectacles de Fadunito des dels seus inicis: el gest, les màscares, la manipulació d’objectes i l’humor sense paraules, continuen sent el llenguatge utilitzat en aquest nou espectacle de carrer.

Eix Creatiu: la unió de Fadunito amb OA2 Produccions

“A tentipotenti” és la primera coproducció que fa Fadunito amb l’empresa, també cerverina, OA2 Produccions, una unió que dona com a resultat la nova companyia, Eix Creatiu.

L’alta complexitat d’aquest nou espectacle requereix una forta inversió i un gran desplegament, la qual cosa fa necessària la introducció de diversos agents de les arts escèniques i musicals. En aquest sentit, Fadunito produeix la part de l’espectacle teatral, dramatúrgica, direcció artística, direcció escènica, escenografia, vestuari, actors, regidoria, etc. I per l’altra part, OA2 Produccions es fa càrrec de la part de producció musical, adaptació musical, direcció musical, així com el management de l’espectacle, contractació, logística i comunicació.