El 85% de les 21.500 persones ucraïneses a Catalunya estan acollides sense comptar amb recursos per part de l'Estat

Redacció | Foto: Asmaa R. Bellahbib

La visita d’aquest divendres de la consellera d'Igualtat i Feminismes per anunciar el nou Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) al municipi de Tàrrega ha coincidit amb el primer aniversari de la invasió russa d’Ucraïna. La consellera, que ha encetat la jornada amb una reunió amb representants de la comunitat ucraïnesa de Tàrrega, ha subratllat que “avui és un dia dolorós”. “La guerra és un atac frontal als drets humans, i ha causat molt patiment al poble ucraïnès”, ha afirmat.

Segons dades del Govern, en el darrer any unes 21.500 persones ucraïneses s'han establert a Catalunya, de les quals el 85% estan acollides fora del programa estatal de refugiats. Verge ha explicat que això ha sigut gràcies a la “cooperació absolutadels consells comarcals, ajuntaments i Govern per poder garantir a aquestes persones desplaçades al país l'accés a drets bàsics, com l'educació, la salut o altres serveis públics.

Cal recordar que s'ha fet bàsicament sense comptar amb recursos per part de l'Estat”, ha afirmat Verge, que ha criticat que el govern central no transferís els ajuts del programa fins al mes d'octubre de l'any passat. La consellera ha contestat així a les declaracions del ministre José Luis Escrivá sobre la tramitació dels ajuts en què va dir que s'haurien tramitat amb més rapidesa si el govern espanyol se n'hagués fet càrrec, en comptes de cedir-ne la gestió a les comunitats autònomes. “Havent passat tots aquests mesos que després parli de major o menor agilitat és bastant inadmissible”, ha asseverat Verge, que ha afegit que la Generalitat des del principi va dir que el programa estatal “no servia” i que naixia “col·lapsat”.

Verge ha participat en el minut de silenci convocat en rebuig a la guerra a la plaça Major de Tàrrega, al costat de l'alcaldessa del municipi, Alba Pijuan. També s'hi han sumat la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, i la directora dels Serveis Territorials del Departament d'Igualtat i Feminismes a Lleida, Elena Fuses, que han acompanyat la consellera al llarg de la jornada.

Després del minut de silenci, la consellera i l'alcaldessa s'han reunit amb diverses associacions feministes i de dones de Tàrrega per compartir avenços i reptes en matèria d'igualtat i feminismes.

La comarca de l'Urgell acull actualment 227 persones desplaçades per la guerra d'Ucraïna, i el conjunt de la demarcació de Lleida, 1.160.