El Canal d’Urgell presentarà a la Fira de Sant Josep una prova pilot de la modernització d'un tram de sèquia a Penelles

Foto: CGRCU.

El director general de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell, Xavier Díaz, presenta demà divendres a les 16.30 h a la 149a Fira de Sant Josep una primera prova pilot del projecte de modernització dels Canals d’Urgell. Aquest assaig s’està duent a terme des de l’estiu passat en un tram de dos quilòmetres de la primera sèquia del Canal d’Urgell al seu pas per Penelles així com en el seu entorn.

L’actuació forma part del Pla d’Especialització i competitivitat territorial AgroBioFood coordinat per la Diputació de Lleida per afavorir la transformació del sector alimentari lleidatà. És per aquest motiu que la presentació tindrà lloc a l’estand institucional de la Diputació.

En el marc de l'actuació de Penelles s’estan duent a terme accions de restauració patrimonial, restauració de boqueres, plantada d’arbres i s’hi ha habilitat un mirador. L’objectiu és fer un estudi del model d’infraestructura verda que es preveu en el projecte de modernització global i que contempla tant les actuacions que es fan a l’àrea regable com les que es fan als canals.

Es tracta d’una prova pilot per avaluar els beneficis socials i ambientals que suposaran aquest tipus d’actuacions en el conjunt d’aquest regadiu que aquest any commemora els 160 anys de l’arribada de l’aigua a la seva primera finca. Els treballs, que es van iniciar l’estiu de 2021 i encara estan en curs, tenen un pressupost de més d’un milió d’euros.