El Conjunt rupestre de la Roca dels Moros inaugura les obres d’adequació dels accessos

Foto: Consell Comarcal de les Garrigues.

La Conselleria de Cultura, l’Ajuntament del Cogul i el Consell Comarcal de les Garrigues inauguraran aquest dissabte, 19 de març, a les 10 del matí, les obres d’adequació dels accessos i l’entorn del Conjunt rupestre de la Roca dels Moros del Cogul.

A l’acte hi assistiran la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; l’alcaldessa del Cogul, Anna Torres i el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó. L’acte comptarà també amb la presentació de l’exposició itinerant “Art Primer. Artistes de la prehistòria” que s’ha instal·lat al Conjunt rupestre de la Roca dels Moros. La inauguració és oberta al públic.

Amb 42 figures pintades i 260 elements gravats sobre la roca, la Roca dels Moros és un dels jaciments rupestres més importants de la península Ibèrica. El conjunt és Patrimoni Mundial de la UNESCO des del 1998.

Aquesta zona de les Garrigues ha estat habitada per l'home de manera ininterrompuda des del Paleolític i la cavitat es va utilitzar durant uns cinc mil anys com a lloc de culte. Els darrers caçadors-recol·lectors (VIII-V mil·lenni aC) van deixar a la roca les pintures pertanyents a l'art llevantí. Més tard, durant el V i II mil·lenni aC, els grups neolítics van prendre el relleu per dibuixar les seves creences. Els investigadors també han identificat inscripcions posteriors, d'època ibèrica i romana, encara que moltes són il·legibles.