El conseller Argimon inaugura la 24a Fira Artesana d’Àger recordant la figura d’Albert Coll, metge de família

Fotos: Ajuntament d'Àger

El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, va inaugurar el 5 de desembre i amb la lectura del pregó de l’esdeveniment; la 24a Fira Artesana d’Àger, el certamen de productes artesanals del Montsec i de  la comarca de la Noguera.

Aquesta fira inclou una mostra de vuit oficis tradicionals, tastos, visites guiades i actuacions, i que acull una  setantena de parades des de l’entrada del poble fins a la plaça Major.

Durant la seva estada a Àger, Argimon va poder conèixer la col·legiata, signar al Llibre d’Honor de l’Ajuntament, visitar la residència d’avis Vall d’Àger i honorar la figura del doctor Albert Coll; el metge de família d’Àger, Castelló de Farfanya i Os de Balaguer que va morir amb 63 anys l’abril del 2020 víctima de la Covid-19 i després de reincorporar-se al servei durant els moments més difícils de la pandèmia encara en curs.

Argimon, acompanyat de l’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués, i del delegat territorial de Salut a Lleida, Josep Pifarré, va realitzar la lectura del pregó per inaugurar la 24a edició:"constitueix un exemple de com mantenir les activitats que donen vida als pobles i garantir alhora la salut de tothom. Els productes de proximitat, i també la possibilitat de gaudir de l’art i de l’artesania són per formes d’afavorir la salut de les persones" perquè, va indicar que la salut "és molt més que l’absència de malaltia".

Record per la figura d’Albert Coll

Durant el pregó, el qual es va llegir des del balcó de l’Ajuntament d’Àger i davant de més d’un centenar de persones que omplien la plaça Major de la Vila, es va voler retre homenatge al doctor Albert Col, metge de família. Coll es va reincorporar al servei per atendre les necessitats dels habitants d'Àger, Os de Balaguer i Castelló de Farfanya en els moments més complicats de la pandèmia. “La seva figura és un exemple i vull recordar-la avui i destacar que el seu lloc l’ocupa ara un professional jove que ha decidit treballar aquí”. Argimon va destacar també que és “necessari” abordar de manera tranquil·la i serena la reflexió imprescindible per garantir que al món rural es continua amb l’atenció sanitària que mereixen i necessita el veïnat: “parlo d’una reflexió social profunda que ens ha de fer pensar sobre com formem els metges. Hi ha necessitats i és evident que van més enllà de la investigació de primera línia i els grans hospitals”.

Una fira amb setanta parades

Un cop llegit el pregó, els visitants de la Fira d’Àger van poder conèixer les diferents parades, les quals arriben enguany a la setantena. A la mateixa plaça Major de la vila s'hi van mostrar les instal·lacions de l’antiga farmàcia Montardit, que es mantenen intactes des que van tancar durant la Guerra Civil; també  l’exposició de pintura Metàfora del Moviment a l’Antic Forn d’Àger de la Fira d’Àger i la residència d’avis Vall d’Àger, l’equipament que presta servei a la gent gran del municipi. Allà, l’alcaldessa, Mireia Burgués, va destacar la importància que per Àger i els seus pobles té disposar d’un equipament d’aquesta mena i ha demanat ajut al conseller per poder modernitzar les instal·lacions i millorar encara més el servei excel·lent que ara es presta.