Foto: Festival Dansàneu.
Més residències i més espectacles, sigui d'encàrrec o bé en col·laboració amb tercers. La 31a edició del Festival de Cultures del Pirineu, el Dansàneu, camina amb fermesa després de dos anys obligat a adaptar programa i format a causa de la pandèmia.
Els responsables de la trobada pirinenca, el Consell Cultural de les Valls d'Àneu, a punt de celebrar l'any 2023 el seu 40 aniversari, han presentat aquest matí en roda de premsa, a Lleida, la programació completa de l'edició d'enguany. Aquesta integra prop d'una trentena de propostes artístiques de tipologia molt diversa i que troben en la mescla entre dansa, música i patrimoni el seu fil conductor principal.
El Dansàneu fa un nou salt endavant incrementant no només el nombre d'espectacles programats (del 24 al 31 de juliol, que és quan es desenvoluparà el Dansàneu, hi haurà activitat cada dia en les franges matinal, vespertina i de nit) sinó també la seva ambició artística.
En aquest sentit, la directora del Dansàneu, Rut Martínez, ha volgut destacar "la nostra voluntat de convertir les Valls d'Àneu en un autèntic laboratori de creació i, per a fer-ho, necessitem articular dos plans d'actuació que són complementaris: allò que l'espectador, sigui o no del territori, pot gaudir en format d'espectacle i allò que passa en el mentrestant... Em refereixo al treball que fan els artistes durant el Dansàneu en format de residència, taller, recerca i experimentació. Són dos plans que es complementen i que, creiem, donen un valor afegit al qual fins ara era només una trobada centrada en l'exhibició".
El Dansàneu té un programa de residències artístiques amb un pla de treball continuat durant la setmana llarga del Festival. Els residents del Dansàneu 2022 són Núria Guiu, els integrants del projecte RE- i la companyia de la ballarina Laia Santanch. A més de l'exhibició dels espectacles, els artistes residents faran tallers, conversaran amb el públic i compartiran processos de treball.
Així, Núria Guiu, farà un taller matinal obert tant als becats del Pla d'impuls de la dansa tradicional com a la gent del territori que s'hi vulgui sumar. Encara en relació amb els becats del Pla, també podran participar del procés creatiu de l’espectacle del ballarí Jon Maya que mesclarà aspectes de la dansa tradicional basca amb la més estricta contemporaneïtat, i rebran una sessió sobre improvisació que impartirà l’anglès Julyen Hamilton.
Els integrants del projecte RE-, es preguntaran què és la música tradicional i si, pel fet de fer música amb un instrument tradicional, tot allò que se'n derivi pot ser classificat com a música tradicional. Proposen dubtar de la tradició per fer recerca i poder refer l’imaginari sonor que l’envolta. Sintetitzadors que utilitzen samples de gralla, sensors de moviment que generen so, dansa antiga recodificada. Per respondre dubtes i curiositats sobre els processos de creació d'un espectacle d'aquesta tipologia, en acabar l'espectacle, artistes i productors (entre ells, Jordi Fosas, director de la Fira Mediterrània) podran conversar distesament amb el públic.
Laia Santanch, començarà a investigar, conversar amb persones del territori i assajar amb la seua companyia l'espectacle Jarana el 30 de juliol i allargarà fins a principis d'agost, amb l'objectiu que el projecte pugui presentar-se acabat en el futur, també en el marc del Dansàneu.
Igualment remarcable resulta aquest 2022 la primera col·laboració establerta entre festivals de les Valls d'Àneu atès que, l'abril passat, Dansàneu i Esbaiola't, eixoplugats per Fira Tàrrega, van promoure la residència artística de la companyia de ponent Sound de Secà que va treballar durant uns dies a les Valls i que actuarà a l'Esbaiola't d'enguany i farà un taller durant el Dansàneu adreçat als becats del Pla d'impuls; serà el diumenge 31 de juliol.
Les entrades per als espectacles de pagament s'han posat a la venda aquest mateix dilluns, amb preus que van dels 18 als 20 euros i descomptes de més del 30% per a la compra anticipada (i del 50% per als socis i sòcies del Consell Cultural de les Valls d'Àneu). Els responsables del Dansàneu recorden que més d'un 80% de les entrades d'aquestes darreres dues edicions s'han comprat de manera anticipada, i recorden en aquest sentit que els aforaments del festival continuaran essent mitjans i petits per defugir la massificació i garantir una experiència cultural pròxima i de qualitat.