El Dansàneu reivindica el Pirineu com a escenari cultural de primer ordre amb una trentena de propostes

Foto: Arxiu Dansàneu.

A dues setmanes per a l'inici del Dansàneu, el proper 24 de juliol, el festival escalfa motors en el que vol ser una reivindicació del Pirineu com a escenari cultural de primer ordre.

L'articulació de programació inclou una trenta d'espectacles que mesclen dansa, música i patrimoni i que convida artistes nacionals i també alguns d'internacionals d'alt nivell.

En aquest sentit, els responsables del festival ultimen els preparatius per rebre els primers creadors que faran residència a les Valls d'Àneu amb l'objectiu de mostrar els seus treballs en entorns patrimonials que defugen la massificació i que aporten “un valor afegit” a les accions artístiques que s'hi presenten.

Promogut pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu, que l’any vinent commemora el seu 40è aniversari, el Dansàneu reivindica més que mai el seu origen i arrel pirinenques amb un eslògan prou manifest: “Que el Dansàneu se celebri al Pallars, és el millor que pot passar”. Més espectacles -una trentena en total, amb una programació diària desplegada en tres franges horàries: matinal, vespertina i de nit- i una major ambició artística que es tradueix en posar el focus no només en l’exhibició dels projectes sinó també en les residències d’artistes en el territori amb la voluntat de fidelitzar el públic ja existent i sumar-ne de nou.

La 31a edició del Dansàneu, que s'inaugurarà amb una proposta de gran format, l'OMAC – Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya (Premi Alícia al Millor Directe) el diumenge 24 de juliol en un espai natural magnífic com és Prat de Rinau, a Esterri d'Àneu, i culminarà el 31 de juliol amb l'actuació del ballarí Jon Maya a Santa Maria d'Àneu i un espectacle multidisciplinar a Sorpe (Alt Àneu) sobre l'obra Solitud de Caterina Albert/Víctor Català,  portarà fins a les Valls d’Àneu una trentena de propostes artístiques ben diverses que posen en valor aquesta vall pallaresa i ofereixen una mirada al territori des de diferents angles. Als eixos temàtics de dansa, música i patrimoni s'hi sumen aspectes com la memòria democràtica i la reivindicació de l'accés a la cultura per part de la població aneuenca en el context d'un territori sense equipaments escènics.

“Per a nosaltres és important que referents de la nostra cultura contemporània com Carme Sansa, Marina Rossell o Quico Pi de la Serra pugin a les Valls d'Àneu en el marc d'un festival que també programa artistes com Marc Parrot, Joana Serrat o les Tarta Relena, que acaben d'actuar a festivals com el Primavera Sound o el Sónar”, apunta Rut Martínez, directora del Dansàneu. “Després de dos anys molt difícils, enguany també gosem convidar artistes internacionals que són referents en els seus àmbits respectius, com el pianista luxemburguès Francesco Tristano o el ballarí anglès Julyen Hamilton”, afegeix.

Maria Arnal amb Eduard Escoffet i José Luis de Vicente, Gemma Humet -que actuarà en un escenari florant al llac de Torrassa-, el poeta Lluís Calvo -fent tàndem amb l'escriptora Itxaro Borda- o el ballarí Pol Jiménez, entre d'altres, acaben de configurar la programació d'aquest 2022.