El Dansàneu s'inaugura aquest diumenge reivindicant el Pirineu com a escenari de cultura

Redacció | Foto: Arxiu Dansàneu.

El Festival de Cultures del Pirineu, Dansàneu, dona el tret de sortida aquest diumenge 24 de juliol a una setmana d’espectacles de dansa i música que posaran en relleu el patrimoni de les Valls d’Àneu. En la seva 31a edició, normalitzada després de dos anys marcats per les restriccions pandèmiques, el Dansàneu, que l’any passat va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura, programa una trentena d’espectacles amb artistes d’alt nivell, nacionals i internacionals, que situen el Pirineu com a escenari cultural de primer ordre. Als eixos temàtics de dansa, música i patrimoni, s'hi sumen aspectes com la memòria democràtica i la reivindicació de l'accés a la cultura per part de la població aneuenca en el context d'un territori sense equipaments escènics.

L’espectacle inaugural tindrà lloc en un escenari natural magnífic el diumenge 24 de juliol a les 19.30 h; concretament serà Prat de Rinau, un espai privat que s'obre al públic, al nucli urbà d'Esterri d’Àneu, i anirà a càrrec de l’OMAC, Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (Premi Alícia al Millor Directe) amb l’espectacle “Trencadís”. L’OMAC és una formació orquestral integrada per trenta-un músics joves, amb una tímbrica atractiva i sorprenent, nascuda amb esperit d’innovació i experimentació i amb la voluntat de fer arribar a nous públics creacions originals de qualitat de l’àmbit de la música d’arrel dels Països Catalans. Es va estrenar a Manresa la tardor de 2021, a manera d’inauguració de la darrera edició de la Fira Mediterrània, amb aquest espectacle de nova creació signat pel jove compositor olotí Daniel López a partir de poesia postcontemporània en llengua catalana. Els autors musicats a “Trencadís” són: Enric Casasses, Clara Fiol, Anna Gual, Sònia Moya, Mireia Calafell, Josep Pedrals, Juana Dolores Romero i Rosa Vilanova.

Al migdia, però, la pianista i matemàtica Laura Farré Rozada presentarà el seu segon i multipremiat àlbum: “Nimbus” (Seed Music) a l’església de Sant Joan d’Isil, en el marc de la inauguració de l’exposició que porta per títol “Llepada celestial: el Romànic aneuenc vist per Tatsuji Ohara” d'aquest pintor japonès nascut a Tòquio el 1947 i afincat a Catalunya. La mostra pictòrica és un encàrrec del Consell Cultural de les Valls d’Àneu a aquest prestigiós pintor japonès seduït per la singularitat de les Valls d'Àneu. En els seus quadres, la natura emula el moviment dels elements primaris i també recorda el so (cap allà on menen els colors) de l’aigua i l’aire; hi té un rol destacat la sèrie sobre l'església de Sant Joan d’Isil. El mateix Ohara comentarà l’exposició amb els visitants que s’atansin a veure les seves pintures. L’horari de visita és de les 11.00 a les 13.00 h, del 24 al 30 de juliol, ambdós inclosos. Els dies 24 i 27 de juliol al migdia s’han programat activitats destinades a dinamitzar l’exposició, ubicada a l’interior de l’església de Sant Joan d'Isil.

En aquest context s'emmarca la proposta de Laura Farré Rozada, pianista, matemàtica i divulgadora musical, molt adient per a l’escenari escollit atès que Sant Joan d’Isil té el seu absis sobre l’aigua i l'àlbum de la pianista explora precisament les possibilitats creatives d'aquest element. Hi suma l’ànim de divulgar repertori contemporani entre el públic general i es completa amb l’homenatge a la figura del compositor Olivier Messiaen (1908-1992) i al repertori francès per a piano dels segles XX i XXI. “Nimbus” està format per obres de compositors i compositores internacionals: inclou les més importants dels francesos Maurice Ravel i Pierre Jodlowski; els japonesos Tōru Takemitsu i Dai Fujikura i la sud-coreana Unsuk Chin. El repertori del disc i del concert es completa amb dues estrenes discogràfiques: una obra del compositor català Josep Maria Guix (també d'inspiració oriental) i l’encàrrec a la compositora xinesa Yixuan Zhao.