El documental 'El Camí Ignasià' s'estrena a una cinquantena de cinemes

Redacció | Foto: fotograma del documental (Animaset).

El documental El Camí Ignasià s’ha estrenat aquesta setmana a una cinquantena de cinemes repartits per tota la geografia espanyola. A la ciutat de Lleida els espectadors podran veure la pel·lícula al cinema Screenbox Lleida (antic Funatic Lleida) a partir de dissabte, dia 23 de juliol i fins al dijous vinent, dia 28, amb un passi diari. El primer passi està programat a les 11.45 h de dissabte.

Els Cines Bages Centre de Manresa van acollir el 19 de juliol la première del documental ‘El Camí Ignasià’ i ahir dimecres es va fer l’estrena als cinemes Girona de Barcelona que va omplir la sala amb 300 espectadors.

El documental s'estrenarà el 22 de juliol a una cinquantena de cinemes repartits per tota la geografia espanyola. Entre aquests hi ha cinemes catalans com el Gran Sarrià, Cinemes Girona i Cinesa Som Multiespai de Barcelona; Ocine de Granollers, Cine Bages Centre de Manresa, Cinebaix de Sant Feliu de Llobregat, Rambla de l'Art de Cambrils, Ocine Les Gavarres de Tarragona, Screenbox Lleida o Cinesa Parc Vallès de Terrassa, entre d'altres. La pel·lícula també es presentarà avui dijous al Cine Paz de Madrid.

La vicepresidenta del Patronat, Rosa Pujol, ha explicat que el Patronat de Turisme ha col·laborat en la producció amb la finalitat que la seva difusió ajudi a un millor posicionament de la demarcació de Lleida entre les rutes de peregrinació que tenen milions de seguidors arreu del món, com també a millorar la presència en l’àmbit internacional de les comarques lleidatanes.

El Camí Ignasià forma part dels camins de peregrinació internacional. Comença a la casa de Sant Ignasi, al santuari de Loiola (Guipúscoa), i acaba a la Cova de Manresa, on el sant visqué una profunda experiència espiritual que marcà la seva vida, recorrent en el trajecte diferents trams de la demarcació de la plana de Lleida, com queda palès en el documental, ha afegit Rosa Pujol.

La producció es va presentar a la Filmoteca Vaticana el 14 de juny amb la presència de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró; la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina; l’alcalde de Manresa, Marc Aloy; el superior dels jesuïtes, Arturo Sosa, i el cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, entre altres personalitats. El Camí Ignasià està produït per Animaset i dirigit per Jordi Roigé.

La pel·lícula permet experimentar, com un pelegrí més, la bellesa visual i espiritual de l’itinerari que va recórrer Ignasi de Loiola des d’Azpeitia fins a Manresa l’any 1522. Enguany es compleixen 500 anys d’aquesta efemèride.

A través de les vivències de quatre pelegrins i un guia, les imatges del documental conviden a gaudir de l’arquitectura, els monuments, els paisatges, la fauna i flora, la gastronomia, la cultura i la gent dels espais que integren el Camí Ignasià.

“Transmetre l’experiència que significa recórrer el Camí Ignasià, aquest ha estat el nostre objectiu”, exposa Jordi Roigé, director del film. “Els pelegrins, el context i la bellesa del paisatge ens ho han posat fàcil, ara esperem que molta gent se senti moguda a voler conèixer en persona aquesta meravella”, ha reblat.

En aquesta peregrinació de 650 km, els pelegrins travessen Euskadi, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya, mentre es troben i interactuen amb la gent, tasten els menjars típics de la gastronomia local o contemplen els monuments i la bellesa paisatgística que els envolta.

Mbassa Niang, Iñigo Medinilla, Iñaki Sánchez i Marta Burguet són els pelegrins del documental, persones de cultures, regions i religions diverses. El guia del grup és el jesuïta Josep Lluís Iriberri, director de l’Oficina del Pelegrí del Camí Ignasià, que durant anys ha acompanyat pelegrins d’arreu del món.

El documental, distribuït per Adso Films, està produït per Animaset i compta amb la col·laboració dels Jesuïtes, la Generalitat de Catalunya, el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Turisme de La Rioja i l’Ajuntament de Manresa.

Animaset és una productora audiovisual catalana que els darrers anys ha fet altres rodatges com El Metralla, La Sagrada Família. La Bíblia en Pedra, Església Confi(n)ada o Un convent al descobert.