El Garrigues Guitarfest, festival de la guitarra, torna durant el juliol i l'agost

Redacció | Foto: Joan Abella Escuer.

Tornen els acords per a guitarra de l'XI Guitarfestival, organitzat pel Consell Comarcal de les Garrigues en deu pobles de la comarca: Arbeca, les Borges Blanques, el Cogul, els Torms, l’Espluga Calba, Granyena de les Garrigues, la Floresta, la Granadella, la Pobla de Cérvoles, Torrebesses i Vinaixa seran testimonis presencials de les més altes figures locals i internacionals de les cordes polsades.

El tret de sortida serà el diumenge 10 de juliol a les Borges Blanques amb un espectacle oral a ritme d’acords al pati del Casal Marino. Barbaritats relatades per l’actriu Jordina Biosca ressaltaran amb les sis cordes de la guitarra de David García

La setmana següent continuaran els concerts a les esglésies romàniques de Torrebesses i Vinaixa, temples amb una sonoritat espectacular executada per la talentosa guitarrista romanesa Ana Maria Iordache, guanyadora del Certamen Llobet 2021 a Barcelona, i el guitarrista xilè Nicolás Acevedo, guanyador del Certamen Pujol 2019 de la Granadella. S’acabarà a la catedral de les Garrigues, l’església de Santa Maria de Gràcia de la Granadella, amb el Duo Terracota, els lleidatans Jordi Roure a la viola i Carles Herraiz a la guitarra.

El mes de juliol finalitzarà la primera part del festival a l’església dels Torms amb la participació del jove duet format per Sara Rojo al violí i Miguel Marín a la guitarra, i a l’església d’Arbeca l’actuació del veterà duo de cambra format per Olga Kobékina al clavecí i Sergi Vicente a la guitarra, tots dos professors del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona.

La segona part del festival continuarà el divendres 5 d’agost a Torrebesses, on se celebrarà el segon concert a l’església de Sant Salvador i on el concertista anglès Jonathan Ross Parkin delectarà amb la seva proposta Cap al sud, amb magnes obres europees per a guitarra. L’endemà s’iniciarà el Simpòsium Emili Pujol, unes jornades de coneixement sobre la figura i l’obra del mestre guitarrista català. A la tarda, el concert del duet format per Ana Cambra a la guitarra i Toni Campos al clarinet recrearan un espai sonor de color a l’església de Granyena de les Garrigues.

El cap de setmana següent serà el torn dels castells de la Floresta i l’Espluga Calba, amb balades i danses celtes a càrrec del quartet lleidatà Ensemble XXI, dirigit pel guitarrista i compositor José Antonio Chic; i del duo format per les tarragonines Carmen Becerra a la guitarra i Isabel Serra a la flauta travessera.

El divendres 19 d’agost es traslladarà al conjunt rupestre de la Roca dels Moros del Cogul. S’hi presentarà l’espectacle Vestigis del Cogul, expressament creat per a l’ocasió amb un concert pictòric en directe de la guitarrista Silvia Nogales i el pintor Josep Maria Rius (JOMA).

El dissabte 20 tornaran a les habituals degustacions de vi a la vinya els Vilars, que aquesta vegada acompanyaran el concert de guitarra flamenca i jazz del barceloní Pedro Javier González, un dels màxims exponents de l’instrument que ha delectat el públic amb el seu art juntament amb artistes com Joan Manuel Serrat, Lluís Llach o Maria del Mar Bonet.

La darrera setmana d’agost seguirà amb el tercer i últim concert a l’església de Torrebesses, a càrrec del virtuós concertista australià Jacob Cordover, amb joies de la literatura guitarrística i estrenes mundials. A la vinya dels Artistes de Mas Blanch i Jové, a la Pobla de Cérvoles, amb les degustacions de vins i els espectaculars paisatges, es clausurarà l’onzena edició del festival amb un concert homenatge a les dones compositores invisibilitzades, que il·lustraran el duo format per la soprano sèrbia Milica Jovičić i el guitarrista xilè Gian Carlo Scevola.