El Geoparc Orígens presenta un estudi per la protecció, gestió i ordenació del paisatge i l’espai agrari

Foto: Geoparc Orígens.

El Geoparc Orígens ha celebrat una jornada per parlar del paisatge dins la VI Setmana dels Geoparcs Europeus.

En la primera part d’aquesta jornada, Laura Puigbert, tècnica de l’Observatori del Paisatge, ha parlat sobre el Catàleg de Paisatge de l’Alt Pirineu i Aran. Laura Puigbert ha comentat que els paisatges tenen diferents valors com per exemple, “Els estanys de Basturs tenen un gran valor ambiental o el pantà Sant Antoni té valor patrimonial, històric i productiu”.

En la segona part, Pilar Mallol, redactora del projecte, ha presentat un estudi encarregat pel Geoparc per a proporcionar les eines necessàries per a la protecció, gestió i ordenació del paisatge i de l’espai agrari a través de directrius que ajudin als ens municipals del Geoparc en la gestió del seu territori i per vetllar per al desenvolupament sostenible.

Pilar Mallol comenta que “Un dels objectius principals de l’Associació Geoparc és vetllar per al desenvolupament sostenible i per assolir-ho l’espai agrari hi juga un paper clau i per això li van fer l’encàrrec de l’estudi” Afegeix que “La finalitat de l’estudi és trobar unes directrius i paràmetres reguladors per a la protecció del paisatge del Geoparc que permetin ser adoptats per als 19 ens municipals.”

Aquest estudi es va encarregar per a donar resposta a l’allau de propostes d’implantació d’instal·lacions fotovoltaiques, durant el segon semestre de l’any 2020, amb una afectació potencial de 700 ha de sòl agrícola dins el Geoparc Orígens.

Aquest document permet avaluar el possible impacte, tant d’instal·lacions de parcs fotovoltaics com d’altres projectes que afectin l’entorn natural i cultural del territori Geoparc, ja que s’enfoca a regular les actuacions que alterin les activitats o funcions que es porten a terme en espais no urbanitzables. Per tant, és una eina per mirar d’establir estratègies supramunicipals que contribueixin al desenvolupament sostenible d’aquest territori. Alhora l’estudi contribuirà a reforçar la protecció de les àrees del Geoparc mundial UNESCO Orígens que tenen interès per la divulgació dels valors geològics i la recerca científica o zones vulnerables a processos de degradació.

El document s’ha dut a terme pel Geoparc mundial UNESCO Orígens en col·laboració amb dels Ajuntaments del territori i el Consell Comarcal del Pallars Jussà a través l’empresa GAENA Environment SL. S’ha realitzat amb el suport del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, que ha participat en l’acte mitjançant Carles Gibert, diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.