El Govern no preveu prorrogar el toc de queda a partir del 21 de gener si es confirma una millora de la pandèmia

Pla mitjà de la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. Imatge del 20 de desembre del 2021 (Horitzontal)
photo_camera Pla mitjà de la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. Imatge del 20 de desembre del 2021 (Horitzontal)

Foto: ACN

El Govern no preveu prorrogar el toc de queda a partir del 21 de gener si es confirma una millora de la pandèmia.

La portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, ha explicat en roda de premsa aquest dimarts que les xifres de contagis continuen sent "desorbitades", especialment per la incidència de la variant òmicron, però ha apuntat que s'observa una desacceleració i indicis d'una futura millora.

Per això, si aquests indicis es confirmen, el Govern no plantejarà prorrogar el confinament nocturn vigent actualment d'una a sis del matí. Plaja ha afegit però que no es pot plantejar una flexibilització generalitzada de les restriccions i ha defensat que es començarà per aquesta mesura ja que és la més invasiva.

La portaveu ha constatat que les darreres xifres mostren que la velocitat de contagi està remetent i que el risc de rebrot, tot i que continua pujant, no ho fa de la mateixa manera que en dies anteriors.

Ha afegit que els experts apunten que s'està a prop del pic, o com a mínim de l"altiplà", d'aquesta sisena onada. Tot i això, ha afirmat que les hospitalitzacions continuen creixent, tot i que no al mateix ritme, i es manté la pressió a l'atenció primària, amb un nou rècord de visites per covid aquest dilluns. Actualment, el 90% de les persones contagiades ho són per la variant òmicron, però la meitat dels ingressats s'han contagiat amb delta.

Davant d'aquest escenari, Plaja ha afirmat que no es pot "abaixar la guàrdia" i ha assegurat que "és d'hora" per parlar del relaxament general de mesures. Ha recordat però que el Govern sempre ha dit que les mesures s'anirien retirant a mesura que la situació ho permetés: "sense precipitació però sense cap tipus de demora".

En aquest sentit, ha explicat que ara només poden avançar que no preveuen demanar la pròrroga del toc de queda. Ha justificat començar per aquesta mesura perquè, de les que afecten drets fonamentals, és la més invasiva. Plaja ha afegit però que la mesura ha funcionat i, tot i que sumada a la resta, ha permès reduir la mobilitat i la interacció en un moment complicat de la pandèmia.

El Govern creu que la desacceleració incipient de la pandèmia s'està donant per motius multifactorials, que inclouen el compliment majoritari de les restriccions, la bona resposta del personal sanitari i l'increment de la vacunació.