El gran consum provoca un increment en els preus per l'encariment de les matèries primeres

Primer pla del president d'AECOC, Ignacio González. Imatge del 20 d'octubre de 2021 (Horitzontal)
photo_camera Primer pla del president d'AECOC, Ignacio González. Imatge del 20 d'octubre de 2021 (Horitzontal)

Foto: ACN

El president de l'Associació d'Empreses de Fabricants i Distribuïdors (AECOC), Ignacio González, ha alertat aquest dimecres d'un increment dels preus finalistes per l'encariment de les matèries primeres. "La intenció és no fer-ho, però si la pressió és molt forta, probablement hi haurà inflació en l'alimentació també", ha advertit en el marc del 36è Congrés AECOC de Gran Consum. El president de l'entitat també ha reclamat "unitat de mercat" i una fiscalitat "competitiva" per "liderar" la recuperació econòmica.

L'increment dels preus dels transports, l'encariment de les matèries primeres i "l'explosió" dels costos energètics són alguns dels principals reptes del gran consum.

Frit Ravich ha reconegut que la principal "preocupació" de l'empresa és actualment l'augment dels preus de les matèries primeres i els "problemes" amb el transport i l'energia. Ara, la companyia està analitzant la situació i els possibles impactes de cara al 2022 i està treballant amb els clients per veure com "repercutir" els costos en la cadena de valor.

En aquest context, el president de la patronal del gran consum no ha descartat increments generalitzats en els preus dels productes finals. "Les empreses absorbiran tot el que puguin, però estem condemnats a tenir inflació", ha manifestat. Tot i això, González ha descartat per ara un desabastiment en la cadena del gran consum, així com una aturada en la producció per les "tensions" en el preu de l'electricitat.

Per fer front a aquesta "tempesta perfecta", el president de l'AECOC ha proposat traslladar l'estalvi disponible, en "màxims històrics", al consum. Per fer-ho, ha reclamat a les administracions generar confiança als consumidors. "És el contrari als impostos addicionals", ha advertit.

A mitjà termini, el president de l'entitat ha destacat la importància de guanyar productivitat, el "gran taló d'Aquil·les" de l'economia espanyola.

En aquest sentit, González ha reclamat unitat de mercat i una fiscalitat competitiva per "liderar" la recuperació econòmica. El president de la patronal també ha demanat al govern espanyol que escolti al sector i fomenti la col·laboració públic – privada.

Així mateix, ha reclamat garantir que la fiscalitat "no atempti contra la competitivitat de les empreses", que no intenti canviar els hàbits de consum a través de la via impositiva i que "respecti" la llibertat d'elecció del consumidor. "Necessitem un entorn que no es mogui, un vaixell estable", ha assegurat.

González també ha demanat seguretat jurídica i institucional, una regulació "competitiva" sense duplicitats en la legislació i reformes "reflexionades i dialogades". El president d'AECOC ha alertat de les conseqüències dels increments dels costos laborals i ha afirmat que la reforma laboral "no pot penalitzar la flexibilitat" que el sector "necessita per créixer".

"Necessitem que l'administració estigui al nostre costat i afavoreixi la recuperació. És important veure les empreses com un element de transformació per sortir d'aquesta crisi", ha coincidit la consellera delegada de Frit Ravich, Judith Viader.

Tot i els reptes del sector, el president de la patronal és "moderadament optimista" de cara a aquest Nadal, en cas que la situació sanitària es mantingui estable. González ha assegurat que els mesos d'agost i setembre han estat bons per a l'hostaleria, fregant xifres de 2019, i que el mes d'octubre també està tenint un bon comportament.