El Molí d'Espígol acollirà la segona jornada de visites guiades aquest dissabte

Foto: Molí de l'Espígol.

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l’Ajuntament de Tornabous celebrarà aquest dissabte 11 de juny la segona jornada de les visites guiades gratuïtes a la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol.

La primera va tenir lloc el passat 7 de maig, essent les pròximes el 9 de juliol i el 13 d’agost la darrera, coincidint amb el segon dissabte de cada mes. L’objectiu de la iniciativa és facilitar l’accés dels ciutadans al jaciment i promoure’n la difusió i coneixement.

El jaciment obrirà les portes de forma gratuïta per explicar la història del poble ibèric dels Ilergets a través de les restes arqueològiques d’una de les seves grans ciutats, el Molí d’Espígol. La jornada coincidirà amb la segona de les jornades del Món ibèric i el Canal d’Urgell de la Plataforma Canal Viu.

Qui desitgi dur a terme la visita amb Canal Viu, la sortida serà a 2/4 de 10 al Parc del Reguer de la població de Tornabous, un espai recuperat als últims anys, gràcies a l’esforç de l’entitat local, Amics del Parc del Reguer. S'hi podrà veure entre altres coses, la recentment construïda peixera.

Després es caminarà fins a la Ciutat ibèrica del Molí de l’Espígol, on coneixerem més d’aquest jaciment que constitueix un dels exemples d'urbanisme més desenvolupat entre les poblacions conegudes de l'àrea ilergeta.

Des de la Xarxa d’Entitats locals de la Plataforma Canal Viu han organitzat aquestes primeres jornades amb la voluntat d’unir la riquesa patrimonial i cultural amb l’entorn de la futura Via Verda de les banquetes arbrades del Canal d’Urgell. Per assistir-hi, cal inscripció prèvia al correu [email protected], especificant el nombre de persones. Les seves properes sortides seran al Tossal de les Tenalles a Sidamon, i la Necròpolis d’Almenara a Agramunt.

El jaciment ibèric del Molí d’Espígol, el més gran de la Catalunya Occidental, ocuparia una superfície aproximada d’1 hectàrea i tot sembla indicar que es podria tractar de la ciutat d’Atanagrum, capital del poble ibèric dels ilergets.

Les visites mostraran també els resultats de les darreres campanyes arqueològiques que ha dut a terme l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i el Museu d’Arqueologia de Catalunya i que han posat al descobert noves restes de les estructures defensives de la zona est de la ciutat. La recerca apunta que en aquest sector hi hauria hagut la porta principal d’accés a la ciutat per la banda est. També s’ha pogut documentar una torre, una poterna i un carrer enllosat, en rampa, que donaria accés a la ciutat.

El programa de  visites el durà a terme l’equip d’educadors i educadores de l’empresa Iber, Arqueologia, Patrimoni i Turisme i tindran una durada aproximada d’una hora i mitja. Cal fer reserva prèvia al telèfon 977 638 556 o al correu electrònic: [email protected].