El monestir de les Avellanes instal·la una quarta campana en el marc del projecte per recuperar el seu patrimoni sonor

Salvador Miret (ACN).

El monestir de les Avellanes compta des d'aquest dimecres una nova campana. Es tracta de la 'Sant Marcel·lí Champagnat', la quarta i darrera campana que s'instal·la al campanar del monestir lleidatà. Després de donar-li la benvinguda i de beneir-la, es va instal·lar al campanar amb l'ajuda d'una grua de grans dimensions.

La 'Sant Marcel·lí Champagnat' és una campana obra del mestre càntabre Abel Portilla que la va elaborar de forma artesanal l'any 2019. És la primera campana de les quatre del monestir de les Avellanes que s'ha fet íntegrament a Os de Balaguer, segons va ressaltar el director del monestir de les Avellanes, Robert Porta, durant l'acte d'instal·lació.

La nova campana pesa 750 quilos, és de bronze i s'acompanya d'un jou elaborat amb fusta d'iroco centenari, que es guardava a l'antiga fusteria del monestir. A més, és l'única que està afinada, en aquest cas amb una nota de Fa. La campana és germana de la 'Santa Maria de Bellpuig d'Artà', campana que l'Ajuntament d'Os de Balaguer va regalar al poble a aquesta població mallorquina en el marc de l'agermanament dels dos municipis que va tenir lloc també el 2019.

La comunitat Marista i l'Associació d'Amics del Monestir de les Avellanes van impulsar l'any 2010 el projecte 'Que sonin les campanes al monestir' amb l'objectiu de recuperar el patrimoni sonor al campanar de l'abadia, segons va explicar Porta. "Sabem que hi havia sis campanes a l'antic campanar que es va derruir i totes van desaparèixer, és possible que amb la guerra de Successió", va indicar. Només es va poder salvar la 'Santiago Apòstol', que s'havia traslladat a Balaguer i que el monestir va restaurar i recuperar el 2010.

Aquell mateix any es va fondre a Os de Balaguer la 'Santa Maria de Bellpuig', però amb un motlle portat des de Cantàbria. L'any 2015, els fills del poble de Millà -actualment deshabitat-, a la vall d'Àger, van cedir la campana dedicada a 'Sant Pere i Sant Llobí' perquè tornés a sonar. Finalment, l'any 2019 es va impulsar la creació i fosa de la 'Sant Marcel·lí Champagnat' amb la qual es culmina el projecte.

La nova campana s'ha instal·lat en el marc de la 34a Trobada de Campaners d'Os de Balaguer, que tindrà lloc els dies 23 i 24 d'abril en aquesta localitat de la Noguera. A l'estiu, en una data encara per decidir, es farà la festa del primer repic de la campana, amb la qual es vol celebrar la recuperació del patrimoni cultural i sonor del monestir.

Reproducció dels sepulcres dels comtes d'Urgell

Un altre projecte de recuperació patrimonial en què fa temps que s'hi està treballant el monestir de les Avellanes, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, és la reproducció dels sepulcres dels comtes d'Urgell. Els originals es troben a The Cloisters, el museu dependent del Metropolitan Museum of Art de Nova York.

Després de digitalitzar-los, la voluntat és començar reproduint un primer sepulcre tot i que estan a l'espera que la diputació lleidatana resolgui els tràmits administratius i disposi de la partida pressupostària per tirar-ho endavant.

El director del monestir va explicar que la part de reproducció fidedigna és complicada ja que requereix d'una tècnica innovadora però confia que la reproducció del primer dels sepulcres pugui començar durant aquest any.