El Museu de la Noguera presenta «Geometria d’un taquímetre», mostra pòstuma de Josep Maria Llobet

Foto: cedida per la Paeria de Balaguer.

El Museu de la Noguera inaugurarà el divendres 18 de març a partir de les vuit del vespre “Geometria d’un taquímetre”, una mostra del pintor balaguerí Josep Maria Llobet que es presenta a títol pòstum tres anys després de la seva mort.

Una desena d’obres configuren aquesta exposició que l’autor va pensar com un homenatge a la seva trajectòria pictòrica i professional com a arquitecte tècnic. En aquest sentit, el relat pictòric que es podrà veure serveix per reconèixer també la figura de Pepito Portella, cosí de Llobet i el seu primer referent en les praxis de l’ofici i en qüestions artístiques i conegut a la ciutat per ser l’aparellador municipal durant més de tres dècades. La mostra arrenca justament amb una obra pintada en honor seu, que és la porta d’entrada a l’exploració del taquímetre, l’instrument de càlcul i mesura usat pels arquitectes tècnics i que Llobet va fer anar durant bona part de la seva vida laboral.

Les pintures a l’oli que s’hi veuen permeten descobrir múltiples punts de vista de la màquina a través d’un procés de progressiva desconstrucció. Les peces figuratives protagonitzen la primera part de l’exposició i donen pas a unes obres en les quals els volums geomètrics i lineals van guanyant rellevància. El visitant podrà veure també diversos esbossos de les pintures, uns treballs preliminars on s’hi veu una ingent tasca de càlculs que l’autor va abordar per ordenar les proporcions de tots els prismes i esferes que apareixen a les teles exposades. La mostra és comissariada per Àlvar Llobet i dissenyada per Ramon Maials i es podrà veure fins el proper 24 d’abril.

Josep Maria Llobet (Balaguer, 1952-2019) va ser un arquitecte tècnic i pintor que va portar la seva obra arreu de Catalunya en exposicions individuals i col·lectives des de l’any 1976. Incansable creador, va explorar diversos estils i tècniques i va basar part de la seva trajectòria en tractar temàtiques de la quotidianitat i de denúncia social. També va entrar en el terreny del disseny gràfic i de la il·lustració de contes, i es va vincular durant dècades al món cultural balaguerí amb nombrosos muntatges teatrals.