El Museu Trepat de Tàrrega, font d’inspiració d’una mostra d’art contemporani realitzada per alumnes de la UdL

Foto: Ajuntament de Tàrrega.

Alumnes de Grau de Disseny Digital i Tecnologia Creatives de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida (UdL) han presentat a les naus del Museu Trepat una exposició titulada Arxiu obert / tancat.

Es tracta d’una nova sèrie de creacions d’art contemporani inspirades en el fons arxivístic de l’antiga factoria targarina dedicada a la producció de maquinària agrícola. Els projectes que integren la mostra sorgeixen d’una revisió en clau artística de diversos tipus d’arxius: inventari de peces, fonts orals (entrevistes als antics treballadors), sons, fotografies, documentació escrita de l’empresa i publicacions de referència. “Revisem aquest llegat com un tot que es troba encara en continu moviment, inconclús i que es pot reinterpretar en l’actualitat”, afirmen els artífexs de l’exposició.

D’altra banda, també s’ha cercat la integració de les naus del Museu Trepat com a part de les obres exhibides, “promovent una interacció amb el públic que generi noves formes d’experimentar, sentir i percebre l’espai”, van explicar els autors.

Al mateix temps, segons paraules del director del Museu Trepat, Jaume Espinagosa, “la mostra aporta una nova manera de veure i interpretar el patrimoni industrial, ja que aquests projectes artístics enriqueixen la narrativa del mateix museu”. Així ho va expressar en el decurs de l’acte inaugural celebrat ahir, durant el qual la regidora de Promoció Econòmica de Tàrrega, Núria Robert, va agrair la tasca per ajudar l’Ajuntament a “ampliar la mirada d’un espai com és Cal Trepat, fet que en facilita la seva preservació”.

També van assistir a l’acte inaugural de la mostra Joan Busqueta, vicerector de la UdL; Delfí Robinat, president del Consell Social de la UdL; i Magda Valls, directora de l’Escola Politècnica Superior.

Igualment, es va comptar amb la participació dels comissaris de la mostra, Glòria Jové, Ferran Lega i Roser Miarnau. Tots tres van fer valdre que “l’aproximació al patrimoni a partir de les arts artístiques contemporànies genera nou patrimoni”. “Presentem projectes artístics que han sorgit de l’antiga fàbrica Trepat i que passen a formar-ne part, atès que ens permetran fixar-nos en elements que fins ara ens passaven desapercebuts”, va explicar Glòria Jové.

Els dinou alumnes participants s’han basat sobretot en l’art digital de caràcter experimental, una forma de creació contemporània en auge. Arxiu obert / tancat es pot visitar mitjançant diferents visites guiades durant les vacances de Setmana Santa els dies 11, 12, 13, 14, 16 i 17 d'abril, a les 12 del migdia.