El Palau d'Anglesola celebra el 12è Correllengua ple d'activitats reivindicatives

Fotos: Correllengua del Palau

El Palau d'Anglesola va celebrar ahir la 12a edició del Correllengua amb un programa divers i ric, vivint un dissabte de reafirmació i reivindicació de la llengua i la cultura.

El dia va començar amb la repintada d'un dels murals reivindicatius per part del Consellet de Participació Adolescent. Durant totes les edicions del Correllengua, s'han creat 14 pintures en diferents parets del Palau d'Anglesola, però que des de l'1 d'Octubre del 2017 han anat patint vandalisme.

A les 16 h els Grallers i Geganters de Fondarella van amenitzar la cercavila, amb punt d'inici a la plaça Generalitat i una parada a la Residència de Ca la Cileta. Als jardins del centre s'hi va dedicar un ball de gegants als residents i treballadors. També es va fer una aturada a la plaça Abadia, amb ball de capgrossos, ball de l'Elisenda i el Bernat, els gegants amfitrions, i els tres gegants de la població veïna.

La cercavila va portar el públic a la nova plaça Muriel Casals. Els Músics per la Llibertat, que cada dimecres han tocat a la plaça Major de Mollerussa en suport dels represaliats, van donar la benvinguda al nombrós públic assistent.

Carme Forcadell fou l'encarregada d'inaugurar la plaça, vora l'Andreu Vàzquez, president d'Òmnium Ponent, Francesc Balcells, alcalde de la vila, i els hereus i les pubilles. La Carme, rebuda amb un càlid i llarg aplaudiment, va defensar que posar el nom d'una dona a un carrer o plaça és un acte de "justícia i reparació històrica" i va convidar a seguir l'exemple al nomenclàtor del país. Després de descobrir la placa commemorativa, els hereus i pubilles van llegir el Manifest del Correllengua 2021, escrit per la lingüista M. Carme Junyent, acompanyat amb l'himne dels Segadors.

La tarda va acabar a la plaça Generalitat compartint xocolata desfeta i gaudint i aprenent a partir d'uns jocs lingüístics gegants, dinamitzats per les caps de l'Agrupament Escolta i Guia Lo Merlet.

A la mateixa plaça es podia llegir l'exposició dedicada a la Isabel-Clara Simó, escriptora homenatjada en aquesta edició del Correllengua, i s'hi va fer intercanvi de llibres. Més de dos-cents llibres van canviar de mans, un acte promogut per l'escola Arnau Berenguer i la Biblioteca Josep Pont i Gol del Palau d'Anglesola. El cantautor local Miquel Matamoros i Belén Gallego van acompanyar musicalment el moment.

El punt final de la jornada el va posar l'Elèctrica Dharma, Crit i el DJ Lo Puto CAT. Tres grups musicals que van omplir el pavelló poliesportiu de sons del país. La Dharma, amb quaranta-nou anys de trajectòria, va presentar Flamarada, el seu vint-i-cinquè àlbum. Crit ho va fer amb músics de proximitat fent versions del panorama musical de Catalunya; i el DJ versionant temes tradicionals i populars, per ballar-los intensament. La vetllada va ser organitzada per l'Associació per la Cultura Lliure, que va sumar esforços amb la comissió del Correllengua del Palau d'Anglesola.