El Palau d’Anglesola organitza la 8a Mostra de Formatges Artesans de Ponent

Redacció | Foto: Asmaa R. Bellahbib

Dimarts, 15 de novembre, van presentar la 8a Mostra de Formatges Artesans de Ponent, que se celebrarà el dia 20 de novembre al pavelló poliesportiu del Palau d’Anglesola, per reivindicar el valor del món artesanal, especialment dels formatges.

Robert Camps, propietari de l'empresa Formatges Camps i un dels organitzadors de la Mostra, explica que la idea va sorgir per “per rentar la imatge dels formatges dins del món del comerç, especialment a les fires i botigues”. A més, remarca que és una mostra i no una fira “perquè volem mostrar, des dels mateixos productors, el que fem”. Camps detalla que la iniciativa va començar sent una fira mòdica, sense grans infraestructures, però amb l'ajuda dels ajuntaments “ara ja fa 8 anys que es fa aquesta Mostra”. El mestre formatger ha destacat que enguany seran 11 productors “per ara ens mantenim en la línia de 10, perquè és un poble petit i ens fa por posar masses parades petites i que els formatgers no pugui vendre”.

Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, ha destacat “l’aposta decidida pels productes de proximitat, i en aquest cas pels formatges de la Plana de Lleida i les comarques properes”, i que un dels objectius importants de la Mostra sigui “que els més menuts es familiaritzin de forma lúdica amb els productes artesans, que més enllà del seu consum puguin entendre l’esforç que hi ha al darrere i la importància econòmica i social en els seus entorns més propers”.

La jornada s’iniciarà amb una cercavila de tractors antics pel poble gentilesa dels Amics dels Tractors Antics de Ponent, i la rebuda dels plats participants del concurs de pastissos de formatge. Seguirà amb una gimcana de tractors antics; jocs d’habilitat i demostracions, gentilesa dels Amics dels Tractors Antics de Ponent, i el tast del jurat del concurs de pastissos de formatge. El matí es completarà amb una demostració de cuina amb formatge artesà a càrrec del cuiner Víctor Nicolau Roselló, gentilesa de Plusfresc, i un CheeseMut, un vermut degustació de tots els formatges de la mostra amb actuació musical a càrrec de Route 96.

L’acte central estarà presidit pels hereus i les pubilles del Palau d'Anglesola i el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé, i es farà el nomenament del formatger d’honor 2022 al meteoròleg Francesc Mauri i Domènech, per part de l’anterior formatger d’honor, Bryan Suárez, del restaurant Fogot. També es farà l’entrega de premis del concurs de pastissos de formatge, i els agraïments i signatura del conveni de la Mostra amb Plusfresc 2023-2027.

L'alcalde del municipi, Francesc Balcell, ha agraït a la cadena de supermercats de proximitat, Pluscfresc, el seu suport a la Mostra, ja que enguany s'ha convertit en un dels patrocinadors d'aquesta. L'alcalde ha afirmat que s'espera l'assistència de 1000 persones d'arreu de Catalunya. “A la Mostra a part de comprar el formatge els assistents podran gaudir de moltes activitats i del poble del Palau d'Anglesola, passant un diumenge diferent i especial”.

Els participants s’hauran d’inscriure en algunes activitats amb reserva prèvia i amb places limitades a www.mostradeformatgesdeponent.com.

Les formatgeries que participen en la Mostra són Aubagueta, de Biosca (la Segarra); Monber, d’Agramunt (l’Urgell); Formatgeria de Clua, de la Clua (la Noguera) i Formatges Camps, del Palau d’Anglesola (Pla d’Urgell), representant les comarques de Lleida; així com Cal Pujolet, de Marganell (Bages), Làctics Ubach, de Santa Eugènia de Berga (Osona); Formatgeria Roura Soler, de Sant Pau de Segúries (Ripollès); Formatges Veciana, de Segur de Veciana (Anoia); Formatges Sant Gil d’Albió, d’Albió (Conca de Barberà); Formatges Gavarresa, d’Artés (Bages) i Formatges Bauma, de Borredà (Berguedà), representant altres comarques. També hi seran presents altres productors, com Melmelades Cal Senzill, de Bellpuig (l’Urgell), i Cerveseria Artesana La Vella Caravana, de Menàrguens (la Noguera).