El Ple de la Diputació aprova el pressupost amb el suport de representants de totes les comarques

Foto: Diputació de Lleida

El Ple de la Diputació de Lleida, presidit per Joan Talarn, i celebrat de forma híbrida aquest dijous, va donar llum verda al pressupost de la institució per l’any 2022 amb un total de 143.688.886 €, que suposa un increment d’un 4,6% respecte a l’anterior anualitat.

Els trets bàsics que destaquen d’aquests pressupostos són que, per exemple, s’habilita un Pla Especial d’inversions de 8 M€ per a la millora de carreteres de la Diputació, que se sumen als 4,5 M€ per a manteniments; es crea un pla d’ajuts específic de 5 M€ per afavorir el repoblament a través de l’impuls de projectes municipals singulars; es crea una línia de suport a la producció teatral i audiovisual i es duplica l’aportació a les activitats culturals al territori, que gestionarà l’IEI amb 10,3 M€, i s’inverteixen 5,3 M€ del Patronat de Turisme per donar suport als plans de promoció turística locals i comarcals.

Així, Talarn va detallar que “s’han creat plans econòmics sobre bases objectives per a distribuir ajuts i subvencions prescindint dels ajuts directes discrecionals. Destinarem l’any vinent més de 35 M€ en plans econòmics equitatius a absolutament tots els municipis de la demarcació”, una xifra que parla de la “credibilitat que ens mereixem després d’haver aportat els darrers dos anys prop de 76 M€ a tots els municipis i consells comarcals a través de plans econòmics que respecten l’autonomia municipal”.

Talarn va acabar la seva intervenció en defensa dels pressupostos apuntant que “treballem en la millora de l’eficàcia i l’agilitat de la gestió, per la qual cosa hem incorporat en el darrer any fins a 54 persones per reforçar les unitats destinades a subvencions, com les de Salut, Esports o Cooperació. Aquestes persones provenen de borses de treball públiques amb proves selectives, i hem reforçat, també, tant la Secretaria General com la Intervenció, que són els òrgans que fiscalitzen la nostra gestió de govern”.

Per la seva banda, el vicepresident primer, Jordi Latorre, va destacar els elements sobre els quals se centra la política de suport de la Diputació als municipis com són la “lluita pel repoblament, el suport als municipis, la lluita contra la crisi climàtica i per la digitalització dels municipis”.

Així, va recordar que, des de l’any 2019 s’estan aplicant criteris de discriminació positiva, amb una especial sensibilitat pel que fa al risc de despoblament, i en els plans de salut i d’inversions que veuran la llum l’any 2022.

Va posar alguns exemples de les inversions que s’han dut a terme fins ara i dels increments d’algunes partides, alguns de forma significativa. “En el Pla de Cooperació s’ha arribat als 46 M€; l’Organisme de Recaptació manté la ràtio en l’àmbit recaptatori en una època tan difícil com la que estem vivint; l’augment d’un 25% del pressupost de Medi Ambient i Sostenibilitat; del 8% a l’Àrea de Noves Tecnologies, i el suport decidit del Patronat de Turisme al sector”, va dir.