El Ple de Tàrrega aprova per unanimitat l’adquisició d’una finca al nucli antic per ampliar l’Arxiu Comarcal de l’Urgell

Foto: Ajuntament de Tàrrega

Tàrrega avança en els tràmits per fer realitat el projecte d’ampliació de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell, al nucli antic de la localitat. El Ple va aprovar anit en sessió ordinària l’inici de l’expedient d’expropiació d’un immoble situat al carrer de Lluís Folquet 17, on es preveu construir un nou edifici contigu a l’esmentat equipament.

L’Arxiu, que ara es troba al límit de la seva capacitat, guanyarà així en superfície útil i podrà augmentar l’espai destinat a la preservació i custòdia de documents alhora que oferirà un millor servei als usuaris. Una vegada hagi adquirit la finca, la qual té una superfície cadastral de 152 metres quadrats, el consistori efectuarà la seva cessió al Departament de Cultura perquè s’encarregui de l’execució del projecte constructiu. El nou edifici ja es preveu dins el sistema d’equipaments del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). A la finca que s’expropiarà es troba actualment un immoble desocupat.

La proposta fou aprovada per unanimitat de tots els grups municipals: ERC, CUP i PSC (Equip de Govern) i Junts per Tàrrega. L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú assenyalà la importància de l’acord, que ajudarà a reforçar un servei cultural de significatiu relleu per al territori. L’Arxiu Comarcal de l’Urgell, inaugurat l’any 1986, ha augmentat amb els anys la seva activitat i el seu conjunt documental.

Actualment, alberga 156 fons donats per institucions, entitats i particulars. Amb entrada des del carrer de les Sitges, l’edifici acumula més de 1.600 metres lineals de documents i 364.000 fitxers digitalitzats. La seva gestió correspon a la Xarxa d’Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya i rep el suport del Consell Comarcal de l’Urgell i l’Ajuntament de Tàrrega. 

Nomenament de Laia Recasens Elias com a nova regidora

El Ple també va donar llum verda per unanimitat al nomenament de Laia Recasens Elias com a nova regidora del grup municipal de la CUP en substitució de Teresa Sala Izuriaga, la qual va formalitzar la seva renúncia al càrrec el passat octubre. Graduada en Periodisme, Recasens s'incorporarà a l’arc consistorial en la sessió plenària d’aquest desembre, una vegada la Junta Electoral Central hagi expedit la credencial de regidora. Es preveu que, dins l’Equip de Govern, la nova edil assumeixi la Regidoria de Serveis Municipals, Medi Ambient i Mobilitat, que també ocupava Teresa Sala.

Altres acords per unanimitat

D’altra banda, el Ple va aprovar de forma unànime diverses modificacions del POUM relatives, per exemple, a l'ajustament del límit del sòl urbà i urbanitzable a l'indret del tanatori i a la nova categorització d'equipaments a l'àmbit d'ampliació del CAP. Pel que fa a finances, es va adonar de diversos informes vinculats al pla d'ajust financer de l’ens corresponent al tercer trimestre del 2021. Destaca el Període Mig de Pagament a proveïdors, que se situa en 12,66 dies. També van prosperar per unanimitat els preus públics per a la venda de la nova figura de marxandatge Lo Tossino, figura del bestiari popular de la ciutat. Per segona vegada, la sessió va tenir un format híbrid amb els quatre caps de grup presents a la sala. La resta de l’arc consistorial va continuar participant a la sessió per via telemàtica.