EL PALAU D'ANGLESOLA Josep Anton Pérez
La complicitat de la cooperativa Som Mobilitat, l’Associació Leader de Ponent i l'Ajuntament del Palau d'Anglesola ha fet possible que el municipi del Pla d'Urgell sigui el primer a disposar d'un vehicle elèctric compartit.
El projecte el gestionarà la cooperativa Som Mobilitat, propietari del vehicle que podran utilitzar totes aquelles persones o institucions que es facin sòcies de l'entitat. El vehicle amb una autonomia de 200 quilòmetres estarà situat al costat del pavelló poliesportiu municipal.
Aquest divendres es va presentarà en societat el projecte, que anirà acompanyat d'una campanya de divulgació del servei, les tarifes i l'aplicació per sol·licitar la reserva del vehicle a través dels dispositius mòbils.
La mobilitat elèctrica compartida potencia la transició cap a un model energètic sostenible i fomenta el consum responsable en l'àmbit de la mobilitat
La implantació del vehicle elèctric presenta doncs una sèrie d’avantatges i oportunitats per al desenvolupament d’una mobilitat sostenible. Permet la integració de les energies renovables en un sector que depèn dels derivats del petroli en un percentatge proper al 95% i es redueix la dependència vers aquests derivats. A més, també contribueix en la millora de la qualitat de l’aire als municipis i es redueix l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.
L’Associació Leader de Ponent ha impulsat l’establiment d'aquest servei al municipi fent una aportació inicial en règim de prepagament, en el marc del projecte de cooperació ENFOCC, el qual té com a finalitat fer arribar a les entitats locals, als diferents sectors econòmics i a la població en general la idea que una nova cultura energètica i forestal és possible.
L’Ajuntament del Palau d’Anglesola
L’Ajuntament del Palau d’Anglesola treballa per potenciar accions sostenibles, en concret l’octubre del 2021, ja va fer una acció de reducció de consum energètic al fer el canvi d’enllumenat a tecnologia LED, obtenint un estalvi del 60%. També ha implantat un pla pilot de recollida selectiva a partir del sistema d’identificació personal. I, per altra banda, es va sol·licitar accions d'eficiència energètica i energies renovables als fons Next Generation, en concret al programa DUS5000. Avui dia, l'Ajuntament del Palau d'Anglesola ja disposa d'un carregador elèctric que permetrà potenciar l’ús del vehicle compartit.
’Associació i la transició energètica a Ponent
L’Associació Leader de Ponent fa anys que treballa per tal de generar un debat conscient i participatiu sobre temes energètics a les Terres de Ponent. Fruit del projecte de cooperació ENFOCC, que té com a objectiu fer arribar al públic la idea que una nova cultura energètica i forestal és possible, i amb un escenari gairebé incipient sobre aquesta temàtica al territori, l’any 2017 l’Associació va voler revertir aquesta mancança i va constituir la Taula de debat sobre la Transició Energètica a Ponent. En aquest espai de trobada, s’hi generen discussions al voltant de l’emergència climàtica amb experts i/o representants del sector per tal de conèixer iniciatives o projectes i propiciar la col·laboració i cooperació publicoprivada. Formen part d’aquesta taula els tècnics de l’Associació Leader de Ponent, els quatre Consells Comarcals (Urgell, Pla d’Urgell, Garrigues i Segrià), així com personal tècnic públic i privat d’entitats del territori.
Per altra banda, l’Associació Leader de Ponent ofereix informació en l’àmbit energètic, organitza tallers i jornades per al públic general sobre la transició energètica i elabora informes tècnics de temàtica energètica i d’aplicació de mesures de mitigació i adaptació als efectes del canvi climàtic.