El Punt Òmnia de la Segarra continuarà treballant per la inclusió social a través de les tecnologies

Redacció | Foto: Consell Comarcal de la Segarra.

El passat 19 de juliol, responsables de la Xarxa Òmnia de la Generalitat de Catalunya, Víctor Álvarez i Carmen Laura Marino, van visitar les instal·lacions del Punt Òmnia de la Segarra, ubicat a l’edifici del Consell Comarcal, amb l’objectiu de fer balanç del servei i posar sobre la taula totes les opcions de futur.

La Xarxa Òmnia, que va iniciar la seva activitat a la comarca l’any 2001, és un programa universal d’intervenció social que treballa per afavorir la inclusió social a través de les noves tecnologies, utilitzant com a instrument les eines TIC per millorar i afavorir, individualment i col·lectiva, la inclusió i vinculació de les persones a la comunitat.

Al llarg dels 21 anys que porta en funcionament a la comarca de la Segarra ha atès a centenars de persones anualment, dotant-les d’eines per a l’ús de la tecnologia, alhora que creant vincles entre persones de diferents edats i procedències, afavorint-ne la inclusió.

Víctor Álvarez, cap del servei d’Acció Comunitària i Inclusió Social de la Generalitat, i Carmen Laura Marino, tècnica de Territori de la Xarxa Òmnia, van asseure’s amb la coordinadora i personal tècnic de l’Àrea de Serveis Socials i gerència del Consell Comarcal de la Segarra i van fer un balanç molt positiu del servei, apostant per signar un conveni que n’asseguri la continuïtat per als usuaris de la comarca. Els responsables del servei van apuntar que deixar-ho perdre suposaria un greuge per a la població i van recalcar la importància de millores pressupostàries a favor de millorar els sistemes informàtics i disposar de més recursos per als usuaris i dinamitzadors del servei. Álvarez i Marino, que van comprometre’s a oferir millores per reforçar i mantenir el servei, van apuntar la posada en marxa de 4 nous punts Òmnia l’any 2023 –que s’afegiran als 113 actuals– i de nous punts itinerants amb l’objectiu de crear espais de trobada en llocs del territori on la població és més descentralitzada.

Òmnia ofereix espais i equipaments d’utilització pública i compta amb el suport d’un professional, que dinamitza l’espai i assessora les persones usuàries del Punt. El paper del dinamitzador/a és fonamental per desenvolupar el programa a cada territori i aconseguir que cada Punt Òmnia sigui un espai d’acolliment, d’informació, d’aprenentatge, de socialització i de participació en la comunitat. A la Segarra, el Punt Òmnia col·labora amb entitats socials com Emaús Rural, el Centre Ocupacional l’Espígol o l’Associació de Salut Mental Ondara-Sió.