El Tarròs commemora el 82è aniversari de l'afusellament del president Companys

Redacció | Foto: Diputació de Lleida

El Tarròs, al municipi de Tornabous, ha acollit un any més l'acte institucional d'homenatge al president amb motiu del 82è aniversari del seu afusellament. L'ha presidit la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que ha volgut recordar la figura de Companys al seu poble natal “on va néixer i créixer i d'on beuen els seus valors republicans, de reivindicació nacional, però també social”. A l'acte també hi ha assistit autoritats de la demarcació, entre elles el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, i el president de la Diputació, Joan Talarn, i ha comptat amb la tradicional ofrena floral al monument dedicat al president i la interpretació dels ‘Segadors’.

La consellera Laura Vilagrà ha reivindicat la figura política del president Companys i ha indicat que el Govern està compromès amb “l'autodeterminació i l'amnistia” per acabar amb “aquest procés que vivim de no poder exercir els nostres drets polítics”. Uns drets polítics pels quals també va ser represaliat Companys, ha afegit.

A l'acte també hi ha intervingut el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, que ha destacat de Companys “la seva confluència de conviccions transformadores al costat del que més patien i de l'objectiu de construir una República Catalana de drets i llibertats individuals i col·lectius”.

Per la seva banda, el president de la Diputació, Joan Talarn, ha remarcat que “avui com abans, sembla que encara a alguns els hi costa treballar com un sol poble, i això amenaça de debilitar-nos davant de l'etern adversari, que ha estat i continua sent l'Estat espanyol. És per això que un dia com el d'avui la figura aglutinadora del president Companys se'ns mostra més necessària que mai”.

També han participat en la jornada el president del Consell Comarcal, Gerard Balcells, i el segon tinent d'alcalde de Tornabous, Víctor Franco.

A més de la tradicional ofrena floral al monument i de la interpretació dels ‘Segadors’, l'acte ha inclòs l'actuació del Quartet Prysma, format per músics de l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida-OJC, que ha interpretat l'Aria de Bach i ‘El Cant dels Ocells’. En acabar l'acte, les autoritats han visitat l'Espai Lluís Companys acompanyats per Laia Garcia, responsable d'aquest Centre d'Interpretació.