El teixit cultural de Balaguer es vesteix de festa per celebrar la primera Nit de la Cultura

Foto: Paeria de Balaguer.

Un any més, la Paeria de Balaguer atorga el Premi Jaume Comte d’Urgell, un guardó que reconeix a persones i a entitats que per la seva força cultural, la seva trajectòria i capacitat de comunicació de la seva feina i enriqueixen la xarxa natural i real dels països de parla catalana.

L’acte de lliurament serà el dissabte 4 de juny, en el marc de La nit de la cultura, un acte que també servirà per premiar els guanyadors dels Premis Ziryab de conte llegendari i composició per a conjunts instrumentals infantils.

Els actes començaran a les 6 amb una ballada de sardanes a càrrec de la cobla Vents de Riella a la plaça de Sant Domènec. En aquesta ballada, els protagonistes seran els llocs que van pertànyer a l'antic Comtat d'Urgell. Així ho ha explicat el president de l'Associació Balaguer Capital de la Sardana 2022, Jaume Marvà, que ha detallat que s’ha preparat un programa amb sardanes dedicades a diferents municipis d'aquest territori històric.

Entre les sardanes, hi haurà l'obra 'Castellonroi de la Franja' d'Enric Aguilar, o la sardana 'Fonts de Valldans' de Ponts, de Jeroni Velasco. També s'interpretaran dues sardanes de compositors de Balaguer, concretament la sardana 'La meva vall' d'Enric Sauret, dedicada a la Vall d'Àger, i la sardana 'Aplec al Castell del Remei' del Domènec Cardenyes, dedicada a aquest celler modernista de Penelles.

El programa també inclourà l'obra 'Aurembiaix d'Urgell' de Joan Moliner, estrenada durant l'Aplec de les Franqueses, i com cada any, s'acabarà amb la sardana 'Balaguer Ciutat Comtal', una cançó que es va estrenar poc després de la mort del dictador Franco, i que amb el temps s'ha convertit en un himne de la ciutat.

Un dels moments més emotius de la ballada serà el de l'homenatge al compositor Albert Serravinyals i Terés. Es tracta d'un músic vinculat a Algerri, que va morir l'estiu de 1985 a l'edat de 18 anys a causa d'un accident de tractor. Malgrat aquesta sobtada mort, el jove flabiolaire de la cobla Jovenívola de Sabadell havia escrit amb només 17 anys la sardana Algerrienca, un tema que també s'interpretarà durant la ballada.

A 2/4 de 7 de la tarda està previst que es faci la tradicional Ofrena floral al monument al Comte Jaume a càrrec de les associacions i de les institucions i, seguidament a 3/4 de 9 del vespre, se celebrarà la Nit de la Cultura a l'església de Sant Domènec amb l'entrega del Xè Premi Ziryab,

La Nit de la Cultura començarà amb l’entrega de la desena edició dels Premis Ziryab Ciutat de Balaguer que la Paeria va convocar el passat mes de febrer en les dues categories habituals: conte llegendari i composició per a conjunts instrumentals infantils. La temàtica dels Premis Ziryab d'enguany era el bandolerisme a Ponent.

Es tracta d'uns guardons que organitzen de forma conjunta la Biblioteca Margarida de Montferrat, l'Escola Municipal de Música i el Museu de la Noguera, i que tenen com a objectiu fomentar la creació musical i literària.

Pel que fa a aquesta darrera part, és una de les característiques que es valoren positivament, que tinguin els trets per poder ser relatats oralment. Un dels objectius dels premis és donar a conèixer el patrimoni historicocultural de la ciutat i en aquest cas també de qualsevol punt de Ponent per la qual cosa també els relats sobre bandolerisme han d'estar situats en punts patrimonials de Balaguer o les terres de Lleida.

A continuació de l'entrega dels premis Ziryab, es procedirà a l'acte d'entrega del XXXIIIè Premi Comte Jaume d'Urgell i també aquest any, com a novetat, es farà entrega dels Premis a la trajectòria cultural. Segons el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, s’ha volgut agrupar en una sola nit l’entrega de tots aquests guardons.

En aquesta edició, i en la categoria individual, l’escollida ha estat Carla Simon i Pipó, cineasta recentment guardonada amb l’Os d’or de la Berlinale per la pel·lícula “Alcarràs”. El jurat va escollir Simon per demostrar, amb aquesta projecció, que les històries en català, sobre Catalunya i les persones dels seus pobles tenen valor i premi universal, en definitiva, segons paraules del paer de Cultura, Arnau Torrente, "per l'aposta pel cinema en català i per les històries d'aquí i demostrar que això no es cap entrebanc per seguir-ho fent".

En la categoria de premi col·lectiu, el guardó és per AMIC (Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació de Catalunya), per ser, durant 25 anys, una associació que vertebren els Països Catalans amb més de 475 mitjans de comunicació que expliquen tot el país i la seva gent.