Els Canals d’Urgell presenten la restauració d’una pintura i un sagrari de l’Ermita de Sant Isidre Llaurador de Ponts

Foto: CGRCU.

L’ermita de Sant Isidre Llaurador ha estat aquest matí l’escenari de la celebració de la festivitat de Sant Isidre (patró dels pagesos i que se celebra el diumenge dia 15). En el marc de l’acte s’ha presentat la restauració del sagrari i la pintura sobre el Crist Crucificat que data del segle XIX que es trobaven ubicats a l’ermita, a la presa del Tossal de Ponts. La diada ha comptat amb la presència excepcional del Dr. Ximo Company, Catedràtic d’Història de l’Art Modern de la UdL i Director del CAEM (Centre d’Art d’Època Moderna) que ha dirigit els treballs de restauració que s’hi han dut a terme.

Han assistit a l’acte el president de la Comunitat General dels Canals d’Urgell, Amadeu Ros, l’alcaldessa de Ponts, Solés Carabassa Close i el primer tinent d’alcalde, Emili Pals Augé; els vocals de la junta de govern de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell; els vocals de la junta de regs; els presidents de la junta rectora de les 20 col·lectivitats dels Canals, així com els exvocals de la junta de govern, a qui s’ha fet una menció especial. També hi ha assistit el Director General de la CGRGU, Xavier Díaz Vendrell, la secretària de la CGRCU, Montserrat Font Font; la Directora de la Fundació Canals d’Urgell, Maribel Pedrol Esteve i els patrons de la Fundació Canals d’Urgell: Josep Maria Pujol Gorné i Gaspar Feliu Montfort.

El Dr. Ximo Company ha posat en valor l’Ermita de Sant Isidre, construïda per l’arquitecte Isidre Puig Boada, deixeble d’Antoni Gaudí, l’any 1949 i que fou inaugurada l’any 1950. Company ha donat a conèixer els treballs de restauració de la pintura d’un Crist Crucificat, un oli sobre tela del segon o tercer terç del segle XIX i considerat un anònim acadèmic ja que no s’ha pogut filiar la peça a cap artista en concret, però les característiques de l’obra indiquen que l’autor posseïa formació pròpia d’un estudiant vuitcentista. S’ha realitzat un examen exhaustiu de l’estat de l’obra, s’ha netejat i se n’ha realitzat un condicionament general.

També ha donat a conèixer la restauració del Sagrari, un moble litúrgic destinat a preservar la Sagrada forma. Aquest té imatges de la Pietat, Sant Joan Evangelista i Sant Pere. Data del segon o tercer terç del segle XIX i es desconeix el lloc de realització així com també la seva procedència, tot i que tot apunta que fos elaborat en un obrador català. S’ha realitzat un estudi exhaustiu de l’estat de conservació de l’obra, s’ha fet una fixació puntual i general de la policromia, s’ha desinfectat la fusta i s’ha consolidat així com també s’ha efectuat una neteja, una aplicació de vernís i massillat selectiu amb la reintegració cromàtica pertinent i un condicionament general de l’obra.

Per la seva banda, la Directora de la Fundació Canals d’Urgell, Maribel Pedrol Esteve, ha avançat que en breu es donaran a conèixer els actes de la commemoració del 160 aniversari de l’arribada del reg a la primera finca dels Canals d’Urgell.