Els equips d'extinció mantenen que són 550 les hectàrees cremades a l'incendi d'Artesa de Segre

Salvador Miret (ACN).

Els equips d'extinció que treballen a l'incendi d'Artesa de Segre situen en 550 les hectàrees cremades i rebaixen, així, les més de 1.000 hectàrees a les quals s'ha referit a Catalunya Ràdio el director general de Prevenció i Extinció d'Incendis, Joan Delort.

Els esforços se centren aquest dijous al matí en evitar l'avenç del flanc oest cap al massís de Sant Mamet, mentre es dona per controlat el flanc entre Baldomar i Clua. Els Bombers preveuen un dia "molt complicat" per les elevades temperatures i, amb vista a la tarda, s'espera una tempesta que si deixa aigua seria un factor positiu per lluitar contra el foc però que, si de la mateixa manera que dimecres a la tarda provoca vent, podria complicar de nou els treballs d'extinció.

Aquest dijous treballen a la zona 60 mitjans dels Bombers de la Generalitat, 8 dels quals aeris (2 avions, 2 hidroavions i 4 helicòpters). També s'han sumat a les tasques d'extinció 50 efectius i 14 vehicles terrestres de la Unitat Militar d'Emergències (UME). Està previst que en les pròximes hores arribi un altre content de l'UME. També està prevsit que se'n desplacin a l'incendi del Solsonès.

Els Bombers donen per controlat el flanc est, entre Baldomar i Clua; en un 75% el que se situa entre Clua i la vall d'Ariet, i en un 60%, el flanc oest, entre Baldomar i Alòs de Balaguer. Aquest darrer és que més preocupa als equips d'extinció i és on han centrat aquest dijous tots els esforços. L'objectiu és evitar que el foc avanci cap al massís de Sant Mamet ja aleshores serien fins a 20.000 les hectàrees susceptibles a cremar. De moment, el foc no ha saltat el Segre.

Segons ha explicat Miquel López, cap sortint de l'operatiu dels Bombers, són 3,5 quilòmetres de foc actiu en el flanc oest i que intentaran tancar. D'altra banda, han donat per controlat l'incendi de Foradada.

Des de l'Ajuntament d'Artesa de Segre han fet una crida als pagesos perquè col·laborin amb el llaurat dels camps per fer zones de contenció que evitin l'avenç del foc. Des de la Granja de la Pineda, els han dirigit a cada punt on calia actuar.

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha confirmat que no hi ha danys personals, que hi ha el municipi d'Alòs de Balaguer confinat i que han tingut lloc diverses evacuacions. Concretament, 20 persones des del nucli de Clua, 54 persones més de la casa de colònies Cal Petit d'Argentera -entre monitors i residents- i el càmping Os de Balaguer, on només hi havia els propietaris.

Cap al migdia, ha visitat el centre de comandament situat a Artesa de Segre la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, que ha aprofitat per saludar als efectius de l'UME i conèixer de primera mà les tasques que estan duent a terme a la zona. Gay ha estat acompanyada pel subdelegat del govern de l'Estat a Lleida, José Crespín.

Gay ha posat en valor la col·laboració institucional amb el treball dels diferents cossos i mitjans. Així mateix, ha agraït la col·laboració ciutadana i ha demanat que se segueixin les indicacions de les autoritats.