Els Espais Lluís Companys i Macià impulsen les primeres Jornades Memòria i República

Foto: Marina Rúbies.

L’Espai Macià, ubicat a les Borges Blanques, i l’Espai Companys, al Tarròs, programen unes jornades commemoratives sobre la proclamació de la II República, el 14 d’abril de 1931, per primera vegada de forma conjunta. Aquestes jornades busquen posar en relleu la importància de fer memòria sobre el complex context històric i cultural que van viure els qui van ser presidents de la Generalitat de Catalunya, Francesc Macià i Lluís Companys.

Els dos espais han dissenyat una programació i, a banda, ofereixen una novetat: l'entrada conjunta per visitar els dos equipaments, que és previst mantenir-la després de les jornades.

S’han programat activitats diverses: tallers, conferències, audiovisuals, teatre, entre d’altres, al llarg de dues setmanes, que ja van iniciar-se l'11 d'abril a les Borges. Amb aquesta iniciativa es busca reforçar el teixit cultural del territori i el vincle entre dues de les principals institucions de les terres de Ponent encarregades de vetllar per la preservació de la memòria democràtica.

Les activitats de les jornades duraran fins al 24 d’abril a ambdues institucions i posaran el focus en temàtiques concretes. En el cas de l’Espai Lluís Companys, la programació se centrarà en el paper de la dona durant la II República i el franquisme. En el cas de l’Espai Macià les jornades exploraran el projecte polític de Francesc Macià, el 14 d’abril a les Borges i la memòria de la Guerra Civil a través de la veu dels seus testimonis.

Demà, data assenyalada en les jornades, hi ha programada la conferència "El 14 d'abril de 1931 a les Borges Blanques" a l'Espai Macià, a les 6 de la tarda. D'altra banda, a l'Espai Companys, es podrà gaudir de l'obra de teatre "Memòria de les Oblidades", a les 8 del vespre. La resta de programació està disponible als webs d'ambdós espais, espaicompanys.catespaimacia.cat.