Els joves del camp de treball ArqueoÀger restauren la Via Romana

Foto: Ajuntament d'Àger.

Aquest divendres, 15 de juliol, amb motiu del camp de treball que s’ha fet a Àger per la restauració de la Via Romana, els joves han rebut la visita de diversos representants institucionals.

La Direcció General de Joventut, a través de l’Agència Catalana de Joventut, ha organitzat aquest estiu deu camps de treball a la vegueria de Lleida, que ofereixen 150 places per a joves catalans d’entre 14 i 29 anys.

Aquests camps s’ubiquen a Àger, la Sentiu de Sió, Penelles, Ivars d’Urgell, Mollerussa, Linyola i la Vall de Boí, Tàrrega, Cervera, Guissona i Sant Ramon. Aquests dos últims, juntament amb Àger, han sigut seu de camp de treball per primer cop aquest any.

Els camps de treball consten d’una estada de quinze dies per a joves voluntaris que participen desinteressadament en un projecte de millora de tipus mediambiental, acció social, recuperació del patrimoni arquitectònic o intercanvi cultural. El projecte que ha tingut lloc a Àger, rep el nom d’ArqueoÀger, va començar l’1 de juliol i ha tingut com a principal objectiu la restauració de la Via Romana d’Àger.

El deteriorament i la forestació estan envaint el traçat de La Via Romana d’Àger, també coneguda com “l’antic camí de Balaguer”. Per aquest motiu s’ha dut a terme una intervenció que torni la via als seus orígens.

Els quinze joves d’entre 14 i 17 anys, s’han dedicat a desforestar i delimitar el camí, restaurar els marges de pedra seca i posar nova senyalització de l’antic camí. El voluntariat ha estat gestionar per l’entitat Cooperativa de lleure Quàlia i ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Arnau Mir de Tost i l’Ajuntament d’Àger, els quals han posat a disposició del camp de treball un equip tècnic d’arqueòlegs i historiadors perquè els joves puguin adquirir coneixements i aprenentatges.

El projecte també ha constat d’activitats amb els padrins de la residència d’avis d’Àger i una visita al COU (Centre d’observació de l’univers), entre altres activitats.

Els camps de treball organitzats per Joventut són gestionats i desenvolupats a través d’associacions d’educació en el lleure, entitats i fundacions sense ànim de lucre i amb la complicitat del món local que els acull.

La visita rebuda pel jovent va comptar amb la participació de Núria Ramon, directora general de l’Agència Catalana de la Joventut, Maricel Segú, coordinadora territorial de Joventut a Lleida, Joan Segura, director de serveis territorials de Drets Socials a Lleida i Miquel Plensa, president del consell comarcal de la Noguera. L’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgés, també ha assistit a la visita acompanyada de dos regidors, Vicent Burgués i Jordi Cortasa, i tècnics tant del consell comarcal com de Joventut.