Els Rentadors: «Volem portar música que normalment es programa fora, i sortir de la queixa que a Lleida falten concerts i cultura» | L'Entrevista

Foto: Xavier Minguella.

Marc Teixidó, organitzador del Festival Els Rentadors explica com ha estat la trajectòria d'aquesta proposta cultural nascuda en un espai històric de la vila de Juneda, a les Garrigues.

Enguany es presenta la quarta edició del certamen, i ja s'han publicat els quatre artistes i grups musicals que conformaran el cartell: Blaumut actuarà el 8 de juliol, Anna Andreu ho farà el 15 de juliol, Maria Hein el 22 de juliol i Habla de mí en presente  el 29 de juliol.

Pregunta. Com neix el Festival Els Rentadors?

Resposta. La proposta sorgeix després que es rehabilités la zona dels rentadors de Juneda, i on posteriorment hi havien fet algun acte cultural, concretament de poesia. L’espai era nou i només s’havien fet un parell d’actes, i per novetat de l’emplaçament, vam descobrir-lo i ens va agradar molt. És un lloc que té molt atractiu i una vinculació històrica amb el nostre municipi. Així, es va traslladar la proposta d’explotar i aprofitar l’espai al tècnic de cultura de l’Ajuntament de Juneda, Ramón Giné, i posteriorment a l’alcalde, Antoni Villas; on els vam comentar que podríem utilitzar els Rentadors perquè era un lloc molt atractiu. Teníem al cap fer un festival de música al poble des de feia temps, però el fet de descobrir aquest lloc rehabilitat ens va donar l'empenta per tirar-ho endavant. Una vegada parlat amb el consistori, vam engegar la primera edició.

P. Porteu ja tres edicions, i esteu preparant la quarta enguany. Com ha estat la vostra trajectòria?

R. El primer any vam estrenar-nos amb Roger Mas, Ferran Palau, Renaldo i Clara, entre altres, que són artistes reconeguts del panorama. En l’àmbit organitzatiu tenim ambició de créixer i anar a més cada vegada, però ja tenim aquesta sensació de creixement si mirem enrere, cada edició hem anat fent una passa: hem portat artistes nous i molt actius en el panorama català. En termes de públic, i a diferència del primer any, ens ha vingut més gent de fora, fins i tot gent d’altres províncies. És cert que el nostre perfil de públic és alternatiu, més propi de sala de concert. Ens movem amb un altre tipus d’artista, i vam començar amb artistes sense banda, però cada any el creixement hi ha sigut, intentant aprofitar al màxim l'espai i infraestructura. També cal recordar que, dels quatre anys, dos han sigut en pandèmia i hem trampejat les restriccions per poder continuar oferint cultura de manera segura. En general, la sensació és que ens hem anat consolidant, i la gent ens ha donat més confiança.

P. Com decidiu la programació? Tots els artistes de territori de parla catalana?

R. Normalment, va sobre la marxa, i segons el que es va movent dins del circuit  musical actual. Com comentàvem, la primera edició vam començar amb el Roger Mas, un artista molt consolidat, perquè volíem iniciar-nos amb algú important dins del panorama. Hem anat portant actualitat,  i el Ramón Giné, tècnic de cultura, ens ha ajudat molt al fet que el festival tirés endavant, ja que té contacte amb alguns artistes molt reconeguts. Per exemple, el fet de portar Sidonie va suposar un salt, un petit paradís. Cada edició hem anat jugant amb artistes que ens agraden i que són actuals. També hi ha un punt excitant a l'hora d’arriscar-se amb artistes reveleació com Maria Hein o Maria Jaume, que fa poc temps que son presents en el panorama musical i només tenen un àlbum, però de molta qualitat. Volem donar espai a artistes revelació en un espai bonic.

P. De fet, l’emplaçament del festival és un gran atractiu.

R. Sí, i també amb molta història. Era un espai col·lectiu, ubicat entorn de la Femosa, que tenia una funció social, atès que, més enllà del seu ús pràctic, eren àmbits de reunió, dinàmics i socialitzadors, vinculat sobretot a les dones, que eren les que rentaven la roba. Amb l'arribada d'aigua corrent a les cases, aquest espai públic, va deixar-se d'utilitzar, i entrant en una progressiva decadència. Aquests darrers anys, s'ha dut a terme la seva recuperació, integrant-lo dins l'oferta patrimonial del municipi.

P. Quina és la motivació per continuar endavant amb el festival?

R. El festival neix amb la voluntat de portar música que per gaudir-la, normalment hem de marxar fora del poble. També volem sortir de la queixa que a Lleida falten concerts i cultura, que és un discurs molt comú a les Terres de Ponent. Per què no podem fer alguna cosa de qualitat al poble? Volem sortir de repetir que som el "Far West", i que sembla que a Lleida anem enrere. Amb propostes com aquesta ens ho podem creure i fer coses de qualitat. Els Rentadors pot ajudar que la gent també s’animi a fer propostes culturals als seus respectius pobles  sense haver de marxar fora a les capitals.