Entra en funcionament un nou radar de tram a la C-14 entre Ponts i Bassella

Foto: Premsa SCT.

El Servei Català de Trànsit (SCT) posa en funcionament a partir de divendres 22 d’abril dos nous radars de tram, un per cada sentit de circulació, a la C-14 entre els municipis de Ponts, Noguera, i Bassella, a l'Alt Urgell.

Els dos radars controlaran la velocitat al llarg d'un tram d'uns 9,5 quilòmetres de longitud on la velocitat màxima permesa és de 90 km/h.

En els darrers cinc anys, des del 2017, en el tram que comprèn ambdós radars s'han registrat 8 víctimes mortals, 15 ferits de gravetat i hi ha hagut un total de 47 sinistres amb víctimes. Amb aquests dos nous detectors, ja són 242 els punts de control instal·lats a Catalunya, 34 dels quals són de tram.

En concret, es posarà en marxa un radar de tram entre els quilòmetres 124,795 i 134,300 de la C-14 en sentit Bassella que controlarà la velocitat del carril de la calçada al llarg de 9,505 km de longitud.

L'altre radar està ubicat en sentit Ponts entre els punts quilomètrics 134,304 i 124,807 i controlarà també la velocitat del carril de la calçada al llarg d'un tram de 9,497 km de longitud. El límit màxim de velocitat permès en tot el tram controlat és de 90 km/h.

Aquest sistema de control de la velocitat mitjana funciona a través d'un equipament de reconeixement de matrícules situat a l'inici i al final del tram controlat, el qual mesura el temps de recorregut i en calcula la velocitat mitjana per determinar si s'ha superat el límit màxim de velocitat permès.

Actualment, i comptant aquests nous cinemòmetres, a la xarxa viària catalana hi ha 242 punts de control, dels quals 34 són radars de tram. Segons el SCT, els radars estan distribuïts tant en vies principals com secundàries, seguint criteris de priorització dels punts o trams on és necessari reduir la sinistralitat, i han demostrat que resulten efectius com a elements dissuasius per disminuir l'accidentalitat.

De fet, la velocitat excessiva és un dels principals factors concurrents de la sinistralitat viària. A Catalunya, l'any 2021 la velocitat excessiva o inadequada va intervenir com a causa en el 17,4% dels accidents amb víctimes en vies interurbanes i va augmentar la presència en la casuística de la sinistralitat respecte al 2019 (11,9%).