Teresa Jordà ha valorat les mesures implementades per frenar la sobrepoblació de conills a la plana de Lleida

S'ha engegat un sistema d'informació de danys per a agilitzar la seva valoració, i també es treballa en la protecció de les infraestructures de la zona a través de la utilització de biocides autoritzats
Caus de conills en el marges dels conreus ©JosepAPérez
photo_camera Caus de conills en el marges dels conreus ©JosepAPérez

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà es va reunir aquest divendres a Verdú amb els agents implicats en la lluita per evitar la sobrepoblació de conills en terres lleidatanes. Jordà ha fet valdre "la feina feta fins ara per tots" per contenir un "fenomen tan complex" que depèn de multitud de factors estructurals: la sequera, el trencament de la cadena tròfica la capacitat de reproducció de l'espècie, entre altres.

Des de la Conselleria aportem els recursos, la mirada experta i el full de ruta, però darrere de cada mesura planificada i de cada acció executada, hi ha professionals tècnics, organitzacions agràries, pagesos, caçadors i Agents Rurals

Visita de la consellera Jordà a Verdú tractar la plaga de conills ©AccióClimàtica
Visita de la consellera Jordà a Verdú tractar la plaga de conills ©AccióClimàtica

Jordà va recordar les mesures d'emergència que s'han activat per fer front a la plaga cinegètica, autoritzant la caça durant tot l'any, mobilitzant agents rurals, i brigades especialitzades, pel control en batudes nocturnes i col·locació de trampes; s'ha engegat un programa de censos per a controlar la població i s'ha declarat l'emergència cinegètica amb l'objectiu de capturar 285.000 conills de març a setembre.

La responsable d'Acció Climàtica ha destacat que s'han prioritzat mesures mediambientalment responsables, com la utilització de fures per a la caça, a través del xapatge gratuït d'aquests animals pagat pel Departament, s'ha provat diferents models de captures.

S'ha engegat un sistema d'informació de danys per a agilitzar la seva valoració, i també es treballa en la protecció de les infraestructures de la zona a través de la utilització de biocides autoritzats

Arbres fruiters rosegats pels conills ©JosepAPérez
Arbres fruiters rosegats pels conills ©JosepAPérez

Col·lectius socials

Des de la plataforma 'Pagesos o conills', Àlex Foix ha demanat a tots els estaments del país, estatals, i europeus, i a la societat en general que "siguin conscients de la importància del sector agrari" del país. "I que davant d'un gravíssim problema com tenim en aquests moments treballem tots plegats en la mateixa direcció o la situació serà irreversible", ha indicat.

Unió de Pagesos

Ramon Comes, responsable de Fauna Cinegètica d'Unió de Pagesos, ha remarcat que "la situació és d’extrema necessitat". "Sobrepoblació sumada a la sequera, el que vol dir que els danys s'agreugen fins al punt de posar en risc la viabilitat de les explotacions", ha dit, a més d'afegir que "la caça és una gestió de fauna, cal rebaixar la població de conills per a equilibrar el medi".

Joves agricultors

Per la seva banda, el president d'Asaja Lleida, Pere Roqué, ha posat de manifest que "la fauna salvatge no és compatible amb la producció alimentària". "No ens podem permetre el luxe de continuar perdent producció agroalimentària a Catalunya, el primer país productor d'aliments del sud d'Europa. La plaga de conills està desbocada i requereix una solució ràpida, per a evitar el despoblament de zones que viuen d'aquesta producció", ha dit.

Cooperatives agràries

Des de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Josep Lluís Escuer ha volgut posar de manifest que "la FCAC defensa l'equilibri al territori entre agricultura i fauna, i valora que la Conselleria dugui a terme actuacions davant de la problemàtica provocada per l'actual sobrepoblació de fauna salvatge". No obstant això, i atesa la gravetat dels danys, ha afirmat que cal compensacions econòmiques i la revisió de les assegurances agràries per a pal·liar les pèrdues.

La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha subratllat que la totalitat de les mesures extraordinàries i urgents presentades al febrer per a frenar la població de conills a la plana de Lleida ja estan implementades

Agents Rurals

El Cos d’Agents Rurals (CAR) ha efectuat des del 17 de gener fins a aquest divendres una seixantena de batudes nocturnes amb pagesos i caçadors amb un total d'uns 6.000 conills capturats, i hi continuen actuant amb una mitjana de 6 batudes per setmana amb dos vehicles tot terreny a les comarques afectades del Segrià, l'Urgell, el Pla de l'Urgell, les Garrigues, i la Noguera.