Es presenta RutesCompartides.cat, l’app de la distribució agroecològica

Neix RutesCompartides.cat, una aplicació focalitzada en el transport de mercaderies i la cooperativitat. Es tracta d'una plataforma amb l'objectiu que rutes i comandes es trobin.

Els i les creadores expliquen que es tracta d'un projecte que veu la llum després d’un any i mig de feina; diagnosticant les necessitats dels productors, considerant l’equip tècnic idoni i desenvolupant un programari propi fet a mida i que resolgui les necessitats detectades.

Els últims anys ha crescut l’interès i el nombre de projectes vinculats amb l’agroecologia. També han aparegut noves eines per a la intercooperació en clau agroecològica com els obradors compartits o xarxes de productores. Però en quasi tots els casos focalitzats en la producció, l’elaboració i la comercialització; i no es reflexiona sobre la logística, el transport, la distribució.

Els creadors de RutesCompartides expliquen que "és una eina molt senzilla i transformadora". Avui han publicat un vídeo a les xarxes per detallar el seu funcionament. Només cal accedir a rutescompartides.cat, registrar-se i penjar la ruta per la qual hi ha espai disponible a la furgoneta que realitzarà el trajecte, o la comanda per cercar algú que l’entomi dins la seva ruta. També existeix la possibilitat de cercar rutes ja creades que quadrin amb la comanda, i sol·licitar llavors que la duguin.

L'aplicació també contempla diverses opcions com punts intermedis, desviació màxima de la ruta, tipus de transport (isotèrmic, refrigerat, congelat o en sec) i espai disponible al vehicle. I també contempla una valoració dels i les usuàries posterior de la contrapart. Una eina gratuïta, feta en programari lliure i des del cooperativisme.

Dijous 23 de desembre a les 12.00 h es presentarà l'aplicació en una jornada online que inclourà també una taula rodona sobre logística compartida. Requereix inscripció prèvia.

Un projecte de Ponent Coopera, Tres Cadires i la Xarxa Ecològica de Ponent finançat majoritàriament per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i l’Einateca Agroecològica. Desenvolupament de l’app a càrrec de Komun.org.