Estabilitzat l'incendi de Baldomar, que ha cremat 2.700 hectàrees de superfície

Foto: Salvador Miret (ACN).

L'incendi de Baldomar, a Artesa de Segre, que des de dimecres passat ha cremat almenys 2.700 hectàrees de superfície ha estat donat per estabilitzat aquest dilluns a la tarda.

Els Bombers ho han anunciat aquest vespre a les seves xarxes socials a la mateixa hora que ho feia el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, en compareixença davant dels mitjans al centre de comandament de Cerdanyola. El titular de la cartera d'Interior del Govern ha indicat que amb l'estabilització del que ha estat fins ara un dels pitjors incendis de la campanya acaba el període de simultaneïtat de focs; que durant prop d'una setmana ha posat al límit la capacitat del cos de Bombers.

L'estabilització de l'incendi de Baldomar suposa un abans i un després de sis dies seguits de feina continuada, i que arrencava amb l'inici de la campanya de prevenció i extinció d'incendis d'aquest estiu. "Ha estat l'incendi que més ha durat, ha costat molt, i per tant amb la seva estabilització es dona per acabat el període de simultaneïtat que hem patit aquests sis dies", ha assenyalat el conseller Elena.

Al llarg del dia d'ahir s'han detectat algunes fumeroles: "Bàsicament totes dins del perímetre", ha detallat el cap de Bombers, David Borrell, que considera una bona notícia tenir estabilitzat aquest gran foc. Amb això, el pla Infocat ha passat cap a les vuit del vespre d'Emergència 2 a Alerta, un cop rebaixada la pressió i davant d'una meteorologia que tot apunta que tendirà a regularitzar les temperatures a les habituals per aquesta època de l'any, amb un augment de la humitat i alguna possible precipitació.

Des del Centre de Comandament d'Artesa de Segre, l'alcaldessa d'aquest municipi, Maria Cusola, celebra que l'incendi estigui estabilitzat, però recorda que encara queden dies per donar-lo per controlat. Des de l'Ajuntament, ha afegit, ofereixen suport als veïns per demanar ajudes compensatòries i s'ha compromès a treballar perquè es facin efectives. També explica que s'han acabat els confinaments i que tots els veïns dels municipis afectats pel foc poden sortir de casa.

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha destacat que la feina conjunta ha aconseguit que de les 20.000 hectàrees potencials, el foc hagi cremat unes 2.700. Solé assegura que ja s'està treballant per registrar quines parcel·les han estat afectades i ha demanat "uns dies" per quantificar els danys i compensar els afectats "al més aviat possible". Solé també ha recordat que encara falta tenir l'incendi controlat i després extingit. "Més tard caldrà fer una feina més emocional", ha apuntat. En aquest sentit, ha volgut traslladar el suport de la Generalitat als veïns i ha valorat el fet de tenir uns serveis públics robustos.

El cap de suport de l'operatiu dels Bombers de la Generalitat, Miquel López, ha reconegut que han estat uns dies molt intensos en què s'ha treballat molt i que s'ha passat una època de simultaneïtat. "Ara tenim l'incendi estable, això vol dir que pot sortir algun punt de foc però no preveiem que el perímetre es faci més gran", apunta López. Per demà, ha afegit, estan garantits els relleus de totes les dotacions que han treballat avui i, per tant, seguiran amb 38 medis terrestres i quatre d'aeris. Les pluges previstes ajudaran, ha dit. "Estem mirant tots el cel".

Finalment, el cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, ha dit que la causa definitiva de l'incendi de Baldomar –Artesa de Segre- encara no se sap del tot. La hipòtesi que pren més força és un llamp, explica, però encara no han trobat el punt exacte de l'inici del foc i, per tant, encara no ho poden confirmar.