Festa d'instal·lacions participatives d'arreu de Catalunya a la cooperativa de L'Olivera

Foto: Cartell de «De Peus a la Galleda, la festa inclusiva de les instal·lacions participatives» (Tombs Creatius).

Un total de 7 companyies d’instal·lacions participatives d’autor provinents de tot Catalunya es trobaran diumenge dia 6 de març al matí a la cooperativa L’Olivera de Vallbona de les Monges.

Serà en una celebració sota el títol «De Peus a la Galleda, la festa inclusiva de les instal·lacions participatives». Entre les 11 h i les 13.30 h, públic de totes les edats podrà gaudir de 7 propostes insòlites diferents de companyies membres del Col·lectiu Galleda; en concret Toc de Fusta, Katakrak, Itinerània, Toti Toronell, el Pájaro Jocs i Tombs Creatius, que utilitzen el joc com a llenguatge de comunicació amb el públic. En total, faran una estesa de més de 600 m2 al voltant del celler de la cooperativa de treball i iniciativa social L’Olivera.

L’objectiu de la trobada del col·lectiu d’instal·lacions és reivindicar aquesta disciplina d’arts de carrer genuïnament catalana, donant suport a un projecte social com el de L’Olivera, que comparteix valors com la inclusió, la cooperació, la participació i l’impuls de la diversitat de capacitats.

Galleda és un col·lectiu de professionals de les arts escèniques que desenvolupen una disciplina denominada Instal·lació Participativa. Es va crear en plena pandèmia arran de la unió de companyies, les seves productores i l’associació professional de teatre vinculada a algunes d’elles (TTP – Associació de professionals d’arts escèniques per a Tots els Públics). Les instal·lacions participatives són estructures insòlites d’autor que transformen l’espai públic, amb el joc com a llenguatge i el públic com a actor. El màxim objectiu de les instal·lacions és fer sentir emocions a través de la participació activa i el joc. Així doncs, la festa «De Peus a la Galleda» és una proposta oberta a tothom que vol impulsar aquesta disciplina de les arts de carrer vinculant-la a tot el territori, també a zones menys poblades del país, com la Vall del Corb.

La jornada «De Peus a la Galleda» començarà a les 11h del matí amb l’obertura al públic de les instal·lacions participatives de les diferents companyies. En concret, es podrà jugar amb fragments de Els amics d’en Crusoe (Toc de Fusta), Laberint II (Itinerània), Animalada (Katakrak), MicroShakespeare (Toti Toronell), Orkestronia (El Pájaro Jocs), El Viatge i Colors de Monstre (Tombs Creatius). Prèviament, diferents treballadors de L’Olivera i persones de la residència participaran en el muntatge de les instal·lacions, creant així un vincle amb les diferents companyies i sinergies de col·laboració amb la seva feina.