Fira de Mollerussa reforça el vessant professional de la 150 Fira de Sant Josep amb 15 jornades tècniques

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
photo_camera OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Redacció | Foto: Fira de Mollerussa

Fira de Mollerussa ja té gairebé tot a punt per a la 150a Fira de Sant Josep, del 17 al 19 de març. Ahir al matí, l’alcalde i president de l’ens firal, Marc Solsona, acompanyat pel director, Xavier Roure, van presentar el programa de la 43a edició de les Jornades Tècniques que es desenvoluparan en el marc del certamen i que té com a principal novetat la recuperació de la Borsa Interpirinenca de Cereals, que arriba a la seva vintena edició, i de l’Aplec de Joves del Camp, així com la incorporació de la jornada Reg i Futur que organitza la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell i que es realitzarà el dia 16 de març en l’àmbit de la fira com a acte previ a aquesta.

Així ho ha matisat l’alcalde, que ha recordat que, malgrat que l’any passat es va recuperar la presencialitat de les sessions formatives i es van dur a terme fins a vuit jornades, la Borsa i l’Aplec no es van celebrar, si bé, i tal com ja va avançar fa unes setmanes en la Presentació del Calendari Firal per al 2023, enguany la Fira de Sant Josep recupera el cent per cent de l’activitat. Pel que fa a la jornada Reg i Futur, organitzada de forma anual per la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell, Solsona ha explicat que, juntament amb l’entitat, s’ha decidit incloure aquesta trobada com una prèvia dels actes de la 150 Fira de Sant Josep, cosa que ha valorat com a “molt escaient”.

La resta de jornades, fins a un total de 15, el que representa un augment considerable i que reforça aquestapota tècnica i professional” i respon a la demanada dels mateixos expositors, de la mateixa forma que la remodelació dels espais firals, ha indicat Xavier Roure, tractaran un ampli ventall de temàtiques relacionades amb l’entorn del sector agroalimentari. Destaquen entre aquestes les noves varietats i millora del rendiment del panís, la reforma de la PAC amb els nous requisits ambientals inclosos, l’emprenedoria al món rural, les plaques solars, la fertilització i sòls, les novetats en fitosanitaris, el reg de precisió o les glaçades en temps d’escalfament global i pedregades al Pla de Lleida.

En aquesta mateixa línia, Roure s’ha referit també a altres sessions que es portaran a terme com les demostracions de maquinària en l’aplicació d’herbicides i fitosanitaris o l’acte previ a la Borsa Interperinenca de Cereals, amb una conferència d’anàlisi econòmica global enfocat també des del punt de vista del cereal a càrrec de Rafel Doménech, del BBVA, que es portarà a terme a La Boscana i que finalitzarà amb un dinar d’empresaris.

Per al director, les jornades tècniques aporten contingut a la Fira de Sant Josep, deixant d’esdevenir no només un espai expositiu i de relació sinó també de coneixement, captant l’atenció del sector i convertir-se en capital agroalimentària. Aquestes sessions estan organitzades per institucions, sindicats, associacions o empreses amb la coorganització o la col·laboració de Fira de Mollerussa. En aquest sentit, Roure ha mencionat la participació en l’elaboració del programa del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), l’Oficina del Regant, les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV), el Centre de Mecanització Agrària de Lleida o l’empresa Ecolium Energia.

El programa de jornades en el marc de la fira, que es van implementar el 1980 i que s’ha anat consolidant al llarg dels anys, s’iniciarà el dia 9 de març amb la XX Jornada Intercomarcal sobre panís al Centre Cultural i es continuaran els dies 16, 17 i 18 de març.

Noves sales de jornades al Pavelló Verd

La remodelació enguany dels recintes firals inclou la utilització del Pavelló Verd com a espai interactiu per a la presentació de productes, sales de jornades i àrea d’expositors. Aquesta modificació d’usos permetrà habilitar diferents sales a peu pla que acolliran algunes de les jornades previstes i que s’afegeixen així a altres espais com L’Amistat, el Centre Cultural, l’edifici de la Casa Canal i l’Institut Mollerussa.

D’altra banda, el director va assenyalar l’objectiu d’arribar enguany als 1.500-2.000 professionals participants en el còmput global d’aquestes formacions i superar així la xifra assolida el 2019 de 1.400.