Fira de Sant Josep commemora els 150 anys amb 'el millor recinte de la història'

Mollerussa ha inaugurat aquest divendres la 150a Fira de Sant Josep amb 253 expositors, un 24% més que l'any passat, distribuïts en un recinte firal remodelat que creix un 30% en metres quadrats (21.923). La principal novetat és la presència després de quatre anys d'absència de les fermes de tractors, que han estrenat ubicació a l'esplanada posterior als pavellons firals. En aquest punt, que s'ha pavimentat, s'hi concentra aquest any el gruix de l'activitat professional del certamen.

La consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, i l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona inauguraven aquest divendres l'edició commemorativa del segle i mig de la fira de Sant Josep, al llarg d'un acte que se celebrava al Teatre L'Amistat, que també commemora el primer centenari.

Amb la frase tenim el millor recinte firal de la història Solsona ha volgut destacar la percepció del que significa la remodelació de la zona expositiva amb motiu de la celebració

Durant el seu discurs inaugural, Solsona ha celebrat que la fira hagi recuperat la "confiança" de les fermes de tractors, que no assistien al certamen des de l'any 2019. Des de Fira de Mollerussa s'ha fet aquest any un esforç per millorar el recinte expositiu, especialment, lespai dedicat a la maquinària agrícola. Amb tot, s'ha aconseguit una “espectacular làmina expositiva” que, organitzativament, es considera com “la millor de la història”, segons ha afirmat el president de l'ens firal. Solsona ha aprofitat també l'ocasió per reivindicar la ruralitat i el seu valor afegit i demanar un país més generós des de les àrees urbanes.

En aquest sentit, el tret de sortida oficial al certamen l'ha donat aquest any la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, que ha destacat l'aposta del govern per elaborar un pressupost on les partides dirigides al sector primari creixen un 20% en un any”. Mas ha assegurat que l'agricultura, la ramaderia i la pesca serveixen per “vertebrar” el país i per això al govern els hi “importa molt”. La consellera ha dit també que l'augment del pressupost per aquest sector demostra que el govern “acompanya les paraules de fets”.

La 150a Fira de Sant Josep se celebra aquest any en un context de sequera que, segons algun dels expositors, afecta les vendes de determinats productes. Un dels representants de la firma Mecanocamp espera que el certamen "vagi millor" que d'altres anys, tot i que considera que el sector està "tocadet" i això fa que "costi més" de vendre. Per part seva, Josep López, de la firma Ilersans, considera que la feria a dalt "amb molts ànims", ja que la remodelació del seu recinte i el fet de complir 150 anys d'història generin "molts expectatius".

Fira de Mollerussa ha traslladat aquest any les fermes de tractors a l'esplanada que s'ubica a la zona posterior dels pavellons firals, asfaltada gràcies a una ajuda de la Generalitat. L'objectiu d'aquesta modificació és donar resposta a la demanda dels expositors de tractors per incrementar la superfície expositiva dins del certamen, ja que la zona on s'ubicaven fins ara, el camí de Belianes, no els era suficient. Això ha obligat també a modificar lespai habitual de les firetes.

Un 15% dels expositors a la fira són nous

Dels 253 expositors que hi ha aquest any a la fira, un 15% són nous. Es distribueixen entre els pavellons firals (107), el recinte exterior (102), el sector de l'alimentació (16) i les piscines municipals (28), que acullen el 42è Saló de l'Automòbil, espai que disposa de 1.000 metres quadrats més de superfície expositiva gràcies a la supressió d´una antiga piscina i també d´una zona d´ànecs del parc municipal.

Després de la consellera d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, està previst que visitin també la fira el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, que presidirà el dissabte el dia de la comarca, i la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural , Teresa Jordà, qui s'encarregarà de cloure el certamen diumenge a la tarda.