Fonoll publica una novel·la inèdita de Pedrolo que va ser prohibida per la censura

Foto: ACN.

L'editorial Fonoll ha publicat una novel·la inèdita de l'autor més prolífic de Ponent, Manuel de Pedrolo.

Es tracta de Visita a la senyora Soler, una de les obres considerades "perdudes" de Pedrolo que durant molts anys es va guardar a l'arxiu d'Alcalá d'Henares i que al seu dia va ser prohibida per la censura. L'experta en l'autor i encarregada de fer el pròleg,  Anna Maria Villalonga, ha explicat que el llibre s'enfoca la sexualitat des de les dificultats que una noia de 27 anys té per accedir-hi a finals dels anys 50 del segle passat. Segons Villalonga, es tracta d'un llibre amb un "feminisme clar".

Villalonga ha destacat el fet "extraordinari" de poder publicar una novel·la inèdita de Pedrolo i a més a més de poder incloure l'informe de la censura en l'edició. Es considera una de les novel·les perdudes de l'autor de l'Aranyó. Segons Villalonga, avui en dia, el tema que tracta la novel·la "causa gràcia" i és agradable de llegir perquè enfoca la dificultat d'accedir al sexe per part d'una noia de 27 anys, que es diu Jordina i té un somni recurrent sobre aquesta qüestió, tant quan està desperta com quan està adormida.

La Jordina està molt preocupada pel sexe i una amiga seva que havia estudiat medicina li fa una sessió de psicoanàlisi per saber el que li passa. Segons Villalonga, la novel·la té un rerefons important en relació amb la lluita per la llibertat sexual.

Pedrolo la va escriure l'any 1959 i l'any 1971 va ser presentada a la censura, que en va prohibir la seva publicació completa. El relat s'ambienta en la "grisor i el tedi" d'una societat de postguerra a Barcelona, sense oportunitats i amb la lluita de classes jugant un paper destacat. Aleshores entren en joc les pressions familiars amb el sexe, les pressions socials, l'Església, "el què dirà la gent", la sensació de culpa en general.