Front institucional comú contra la línia de Molt Alta Tensió (MAT)

Foto: Diputació de Lleida

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, s’ha reunit avui a Tremp amb els alcaldes dels municipis afectats per la línia de Molt Alta Tensió (MAT) que travessa el Pallars Jussà. També han format part de la trobada els representants del consell comarcal.

Els alcaldes, contraris al projecte, han exposat al president de la Diputació les al·legacions que presentaran aviat al Govern de l’Estat, en contra de la instal·lació d’aquesta línia. Aquestes van enfocades principalment a l’afectació que la MAT provoca en zones catalogades d’interès geològic i que formen part del Geoparc Orígens, sotmeses a una protecció especial europea. També han posat en relleu l’impacte que provocarà en el paisatge la instal·lació de les torres previstes a la comarca, algunes de les quals estan projectades a pocs metres de zones habitades i d’interès patrimonial.

En la reunió, el president ha donat el suport de la Diputació de Lleida als municipis afectats, i ha manifestat que “estem al costat dels alcaldes en la lluita contra la instal·lació de la MAT al territori. Des de la Diputació de Lleida ja hem fet coneixedors al Govern de l’Estat del nostre posicionament vers aquesta qüestió. Talarn ha especificat que s'esperaran al fet que es resolguin les al·legacions presentades pels municipis i, si no es resolen a favor, s'estudiarà quines accions conjuntes es prendran després.

Talarn ha recordat que el compromís de la Diputació de Lleida amb la transició energètica és ferm, però que des de la Diputació es defensa "un model energètic sostenible i territorial, que incorpori mesures i instruments per donar prioritat a instal·lacions d’energies renovables de dimensió petita i mitjana, i perquè tots els projectes d’energia verda es desenvolupin amb l’acord del territori i que reverteixin al territori”.

El projecte de la línia de Molt Alta Tensió consisteix en una macrocentral eòlica situada a Osca i les seves infraestructures d’evacuació fins a Isona (Pallars Jussà), que afectarien també els municipis de Castell de Mur, Tremp i Gavet de la Conca.