Fruita amb Justícia Social reclama al Parlament mesures per acabar amb la vulneració de drets dels temporers

Foto: Plataforma Fruita amb Justícia Social.

La Plataforma Fruita amb Justícia Social ha reclamat avui en seu parlamentària un canvi de model i mesures estructurals per acabar d’arrel amb la vulneració de drets dels treballadors temporers, “una situació insostenible que no pot solucionar-se únicament amb mesures pal·liatives”.

Així ho ha expressat un portaveu de l’entitat, Llibert Rexach Roure, davant els diputats i les diputades de la Comissió d’Empresa i Treball, tot recordant que quan una crisi es perpetua durant anys, no es pot continuar parlant de “l’emergència dels temporers”. “No és una emergència, és una qüestió estructural, per tant, no es pot solucionar amb mesures pal·liatives”, ha insistit. “És un tema de país i com a tal s’ha d’abordar”.

La Plataforma, com la resta d’entitats que han comparegut a la Comissió (FOCCS, Pardinyes per la Dignitat, Arrels Sant Ignasi i Integra Lleida) ha defensat que es tiri endavant l’equipament comunitari de múltiples usos per a temporers i persones sense sostre (ECMU); impulsat pel govern de la Paeria al barri de Pardinyes de Lleida.

Fruita amb Justícia Social ha reiterat que la lluita per una residència de gent gran al barri de Pardinyes "és del tot legítima, però no pot anar en detriment de l’ECMU". “És un debat fals, perquè els drets són inherents a totes les persones, i el que fa és deteriorar la convivència, dona ales a l’extrema dreta, i mina encara més els drets de les persones més vulnerables”.

Rexach ha alertat de l’augment dels discursos racistes i d’odi arran de l’ECMU, tot recordant les manifestacions veïnals de rebuig, el soroll a xarxes, i fins i tot els atacs i l’assetjament inacceptables contra regidores i regidors de l’Ajuntament de Lleida i veïns que no s’oposen a l’equipament. En aquest sentit, ha demanat als partits que "deixin d’utilitzar aquesta polèmica per esgarrapar vots, si és que realment volen posar fre a aquesta tensió".

Preguntat per les diputades d’ERC i En Comú Podem sobre el model que defensa la Plataforma, el portaveu ha defensat la regularització de les persones en situació administrativa irregular, més i òptimes inspeccions de treball, garantia del dret a la salut, a l'habitatge i que no es financi amb diners públics el que és obligació de la patronal. Pel que fa a la pregunta de la diputada de VOX sobre com es finança l’entitat, el portaveu de l’entitat no ha respost “per compromís antifeixista i solidaritat antirepressiva”.