Galeria d'imatges | Tàrrega recupera amb èxit la tradició dels Tres Tombs

Fotos: Marina Rúbies.

Tàrrega va celebrar enguany una nova edició dels seus tradicionals Tres Tombs. La cita va ser diumenge 30 de gener a la plaça del Carme per gaudir de la desfilada de tractors, carros, carretes, muntures i exponents de la cultura popular targarina i forana. Una gran quantitat de persones de totes les edats van acompanyar el seguici al llarg de tot el recorregut, que va arrencar a l’Espai Fassina amb la benedicció d’animals i tractors.

La comitiva estava formada per 10 tractors clàssics, 11 de contemporanis, dues carretes de colles de joves de la ciutat guarnides amb motius agrícoles, dos carruatges i una cinquantena de cavalls i ponis. Foren precedits d’elements del folklore local com són Lo Tossino i la Verreta, els gegants i capgrossos de La Fal·lera Gegantera; i també provinents d’altres indrets de Catalunya, com Lo Marrà de Tremp i el Ruc de la Granada, que van desfilar al ritme de la música de La Follia Brass Band. Salvador Solé i Castells, fill de pagès i que manté el treball de la terra, va ser el pendonista d’aquesta edició de la festa més antiga de la capital de l’Urgell.

L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, va destacar el gran èxit de la celebració arran de l’elevada participació de la ciutadania. També es mostrà molt satisfet el president de la Societat de Sant Antoni Abat, Alejandro Domingo, que va qualificar “de deu” la jornada. Domingo va explicar que confia que l’any vinent es pugui tornar a celebrar la festa en el format habitual recuperant la participació de les AMPES dels centres educatius de la ciutat.

La plaça de les Nacions Sense Estat van acollir diverses parades de productes artesans i alimentaris en el tradicional mercat. Aquest va ser organitzat per la Regidoria de Promoció Econòmica, i es va reubicar per evitar aglomeracions. El públic va gaudir de l'oferta juntament amb música en viu i una passejada amb ruquets.

Els Tres Tombs és una tradició centenària que a Tàrrega es remunta al segle XIV. Enguany l'acte també va comptar amb l’assistència de l’exconsellera d’Agricultura Meritxell Serret, la senadora Sara Bailac, entre regidors i regidores. La festa va començar prèviament el dissabte 29 de gener amb una taula rodona sobre dones ramaderes i pageses avui, l’objectiu de la qual era donar visibilitat al treball de les dones en les tasques del camp.

L’activitat va comptar amb la participació de dones professionals del sector com Teresa Robert (Granja Coma, Tàrrega), Anna Boleda (La Segalla Formatgeria, la Selva del Camp), Eva Bonet (Celler Comalats, Ametlla de Segarra), M. Àngels Rosselló (Vaqueria Sant Jaume de Palau, el Palau d’Anglesola) i Nati Ninot (Formatgeria San Gil, l'Albió), així com amb la periodista Núria Bonet, que moderà les intervencions. Val a dir que la taula rodona va tenir tant d’èxit que la Societat de Sant Antoni Abat es planteja de mantenir-la en pròximes edicions de la celebració.