GALERIA | La Flama del Canigó recorre els pobles de Ponent

Marina Rúbies.

En el seu periple per les terres de Lleida, la Flama del Canigó s’ha aturat un any més als pobles i ciutats de Ponent per exalçar la gran festa de la revetlla de Sant Joan i que honora els Països Catalans. Les viles de Ponent es van mantenir fidels a la tradició de Sant Joan i van viure aquest dijous una lluïda rebuda institucional al foc dut des de Puigcerdà.

En el cas de Tàrrega, capital de l'Urgell, aquesta rebuda va ser possible gràcies als ciclistes de la Penya Pedal de Bellpuig. Els actes van retornar enguany al seu escenari habitual, la cèntrica plaça del Carme, després de dos anys celebrant-se en espais alternatius per adaptar l’activitat a la situació de pandèmia. L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú i el regidor de Cultura, Carlos Vílchez, van rebre la Flama del Canigó, símbol d’unió entre els territoris de parla catalana. Vílchez va ser l’encarregat d’encendre el peveter i de llegir el Manifest.

El text, enguany obra de l’activista cultural i editor Eliseu Climent, arrenca amb aquest paràgraf: “Som llengua i foc. De llengua, en tenim una, nacional i innegociable; la que ens uneix i ens identifica: el català de base que fonamenta la nostra cultura, que vehicula les nostres idees, que dona forma als nostres ideals i que es ramifica en una multitud de fórmules locals que l’endolceixen i el fan ric”. El públic també va gaudir de l’actuació pirotècnica del Grup Infantil de Diables de BAT i d’una ballada de sardanes amb la Cobla Tàrrega.

La flama del Canigó també va arribar a les viles del Pla d'Urgell, com per exemple, a l'Ajuntament de Vila-sana. La seva recepció va anar a càrrec de l'alcalde de la vila, Joan Sangrà, i del regidor d'esports, Jaume Caballé. En l'arribada de la flama, Sangrà va donar les gràcies a l'Associació Atlètica Xafatolls i a Bernat Díaz, regidor d'esports de Mollerussa, per fer-la arribar a Vila-sana. Un any en què s'ha recuperat la normalitat en aquesta celebració també en aquest municipi, després de la pandèmia.

I justament aquesta flama arribava des de la capital de la comarca, Mollerussa, on la plaça de l’Ajuntament va ser l’escenari de nou de la rebuda de la Flama, portada pels atletes de l’Associació Atlètica Xafatolls i enguany també amb la col·laboració del Grup Excursionista Serralada, que s’ha afegit a la tradició de recollir-la al mateix cim com es feia abans de la pandèmia i baixar-la fent relleus fins a Mollerussa. Durant el recorregut, de més de 245 quilòmetres, els rellevistes van parar en una dotzena de poblacions més, on també van repartir la flama i van ser acollits amb avituallament.

Un cop encès el peveter de Mollerussa, Anna Llauradó, representant d’Òmnium Cultural, va fer la lectura del manifest. Tot seguit, els representants d’una dotzena de municipis del Pla d’Urgell i les Garrigues van anar pujant a l'escenari per encendre les torxes i fer l’últim relleu de la flama fins a la seva població. Els darrers en recollir-la van ser l’ARF Diables de Mollerussa, precedits per representants de l’Assemblea Nacional de Catalunya.