Guissona enviarà a Ucraïna un camió carregat amb material que s'ha recollit a diferents punts de Ponent

binary comment
photo_camera binary comment

Text: Oriol Bosch / Foto: Oriol Bosch.

Guissona enviarà a Ucraïna previsiblement aquest dijous a la nit un camió carregat amb material solidari que s'ha recollit a diferents punts de les comarques de Ponent.

És la primera gran acció que ha impulsat la comunitat ucraïnesa del municipi conjuntament amb l'Ajuntament mentre s'està treballant amb Càrites i Open Arms per enviar aviat un avió també carregat amb material i que després tornaria amb 200 refugiats.

En aquest sentit, l'alcalde Jaume Ars ha explicat que al poble ja hi ha una desena de refugiats que han escapat de la guerra i que la previsió és que n'arribin més d'una vuitantena en els pròxims dies. De moment s'habilitarà la biblioteca per fer activitats adreçades als nens refugiats.

El camió sortirà de Guissona quan tot el material que s'envia estigui inventariat i es disposi de tots els permisos per tal que no sorgeixi cap imprevist durant el trajecte i quedi immobilitzat per alguna autoritat duanera.

Un dels ucraïnesos que participa en l'operatiu és Víctor Stasiv, que fa més de 20 anys que viu a Guissona i té molta família al seu país. Viuen a la zona de la frontera amb Polònia i és en aquesta província on s'enviarà el material per tal de ser repartit a diferents punts d'Ucraïna. D'aquesta manera es volen assegurar que es pugui distribuir, ja que en aquest punt Rússia encara no hi ha dut a terme atacs importants.

L'alcalde de Guissona ha explicat que estan "sorpresos" de la solidaritat del municipi però també de totes les comarques de Ponent. Ha dit que l'estan trucant de molts municipis per enviar-li material i coordinar els enviaments cap a Ucraïna. Ars ha remarcat que no volen passar davant de ningú ni ser "els superherois" d'aquesta ajuda humanitària, però ha dit que ara cal rapidesa i per això intenten fer de "pal de paller i facilitar-ho tot".

Guissona constituirà dijous una Comissió d'Acollida amb diferents agents del municipi com els serveis socials, les escoles o la companyia bonÀrea. La previsió és que es reuneixi cada dos dies per decidir i establir "línies estratègiques" de treball. La setmana que ve està previst enviar més material cap a Ucraïna, però en aquesta ocasió no es faria amb un camió sinó que s'utilitzarien furgonetes de la bonÀrea, ja que no tenen tants problemes de logística per fer el desplaçament.

La biblioteca per fer dinàmiques d'acollida als infants refugiats

Ars ha indicat que a Guissona ja hi ha 10 refugiats i preveuen que en vinguin més de 80. Una de les qüestions que es vol resoldre al més aviat possible és el de donar una sortida educativa als infants, ja que entre el 60 i el 70% dels que arriben són menors.

L'Ajuntament ha demanat a Educació que aquests es puguin derivar a les aules d'acollida de les escoles, però com que és un procés que es podria dilatar uns dies, de moment, s'habilitarà la Biblioteca Municipal per dur-hi a terme activitats. L'objectiu és que els infants tinguin un dia a dia més fàcil i puguin fer activitats lúdiques com la lectura de contes amb ucraïnès, i no estiguin tot el dia tancats a casa.