Guissona ha rebut 282 refugiats ucraïnesos en els cent dies de guerra a Ucraïna

Foto: Anna Berga (ACN).

El divendres 3 de juny es va complir cent dies de l'inici de l'atac rus a Ucraïna. Durant aquest període, el municipi de Guissona, a la Segarra, ha acollit un total de 282 refugiats ucraïnesos de 130 unitats familiars. Són 168 adults i 114 menors.

Això ha fet que la comunitat ucraïnesa, hagi passat de ser la segona comunitat amb més població a Guissona a ser la primera, amb un total de 1.287 persones empadronades provinents d'aquest país. El futur que viuen aquestes persones, però, és incert. Moltes d'elles s'han quedat sense habitatges i altres no saben si els hi arriben els serveis mínims per poder-hi tornar. Pel que fa als infants, de moment no s'han matriculat a l'escola pel curs vinent.

Durant aquests cent dies, el municipi s'ha bolcat en ajudar els refugiats. L'Ajuntament ha col·laborat amb DKV Integralia i Open Arms a través de corredors humanitaris aeris per ajudar a evacuar persones refugiades. Així mateix, els nouvinguts s'han instal·lat en cases de familiars, i posteriorment també en espais municipals i en famílies d'acollida sense vincle.

Des de l'Ajuntament també s'han engegat diversos grups de voluntariat per atendre els refugiats i, des de la regidoria d'Educació, es va elaborar una programació dirigida als infants i joves ucraïnesos, que més tard es va reduir gràcies a la incorporació progressiva a l'escola d'aquests infants.

Pel que fa als adults, el municipi continua impartint cursos de català que finalitzaran el pròxim 22 de juny. També recentment, s'ha obert un grup de parla en castellà.

En l'àmbit laboral, l'Ajuntament, en col·laboració amb l'empresa bonÀrea, ha activat diferents línies per ajudar a trobar feina als nouvinguts. L'empresa Adecco, d'una banda, per fer recull de currículums, i l'oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya de Tàrrega, que també es va traslladar tres matins a Guissona per poder registrar les persones interessades. Així, s'han recollit un total de 56 currículums dels quals un 31% de les persones han trobat treball en el sector de la fruita i els serveis.

A més, s'han organitzat un total de dotze autobusos a la Policia Nacional a Lleida, on gairebé 200 persones han pogut tramitar el document de protecció internacional, amb dret d'asil i protecció subsidiària.

En aquest període, Guissona també ha rebut ajudes econòmiques amb un total de 38.208,87 € dels quals 7.708,95 € ja han estat destinats a sufragar despeses relacionades amb la causa. En aquest sentit, Càritas Guissona continua la seva tasca a la població per poder mantenir aquestes persones refugiades. I més recentment, s'ha engegat el projecte del mercat setmanal que pretén recaptar cada dijous productes frescos i reaprofitar aliments, amb l'objectiu d'abastir els col·lectius més desafavorits.