Guissona ja acull 143 refugiats ucraïnesos després de l'arribada d'una vintena de persones més

Anna Berga (ACN).

El nombre de refugiats ucraïnesos que acull Guissona no para de créixer i ja n'hi ha 143. Això, després de l'arribada de la matinada del dissabte 12 de març, de 20 persones més, 9 adults i 11 infants, procedents de Varsòvia i que van poder fugir de la guerra gràcies a un avió humanitari apadrinat per Open Arms i la Fundació Solidaire.

L'alcalde de Guissona, Jaume Ars, va indicar que els desplaçats es troben en habitatges de veïns del municipi i pisos que han estat cedits. Així mateix, a Biosca ja hi ha quatre persones allotjades a les antigues escoles, espai que l'Ajuntament i voluntaris van habilitar a contrarellotge per poder acollir refugiats. Guissona espera que en els pròxims dies arribin més persones ucraïneses i diu que en pot assumir unes 200.

La matinada del dissabte, va aterrar a l'aeroport d'El Prat l'avió procedent de Varsòvia (Polònia) amb 220 refugiats ucraïnesos. La majoria dels desplaçats van ser traslladats a Badalona i Manresa, mentre que un grup de 24 persones va anar a Guissona. La resta, una vuitantena, a Madrid.

L'avió va aterrar a la mitjanit tot i que l'autocar que va transportar els refugiats no va arribar a Guissona fins ben entrada la matinada, un cop fets els tràmits administratius que l'alcalde de Guissona, Jaume Ars, va reconèixer que han estat ser "lents". "Va ser un viatge en què la gent va dormir tota l'estona perquè estaven molt cansats, i va haver-hi poques paraules", va explicar l'alcalde guissonenc. A la seva arribada, els desplaçats van ser rebuts per un grup de voluntaris que els han donat suport lingüístic i que els han distribuït en diversos habitatges de famílies del poble i pisos cedits.

Els voluntaris també van subministrar bosses de queviures a les persones arribades i, a partir d'avui, es faran els empadronaments i s'ensenyaran els espais d'acollida que s'han habilitat.

Guissona ha rebut 20 nous refugiats tot i que en un principi n'esperava una cinquantena. Ars ha agraït el "ritme frenètic" amb el qual han treballat l'Ajuntament del Biosca i els voluntaris per habilitar aquestes dependències que poden acollir unes poques desenes de persones i que, de moment, s'utilitzen "com a pont". Així doncs, la previsió és que les persones allotjades a aquest espai s'hi estiguin uns dies fins que puguin ser ubicades a cases de familiars, segons Ars.