Hayat Azaroual, presidenta de Salam Babel de Bellpuig: "La idea és fer coses juntes per no sentir que estem soles aquí"

Anna Berga (ACN).

A finals de 2019 naixia a Bellpuig l'associació Salam Babel, creada per dones musulmanes, amb l'objectiu de contribuir a la diversitat cultural i religiosa d'aquest municipi de l'Urgell de més de 5.100 habitants. La pandèmia va fer aturar la seva activitat i fa just un any van fer el seu primer acte obert a la ciutadania amb la celebració d'una Festa del Xai infantil. Enguany han començat a fer classes de català a la quarantena de sòcies i el curs vinent preveuen oferir-ne també de castellà. "La idea és fer coses juntes per no sentir que estem soles aquí", ha expressat la presidenta de l'entitat, Hayat Azaroual, que remarca l'objectiu d'estrènyer vincles culturals entre els veïns per afavorir la cohesió social.

La idea de crear una associació de dones musulmanes a Bellpuig va sorgir arran d'una reunió que veïnes de la comunitat musulmana van mantenir a finals del 2019 amb la diputada al Parlament Najat Driouech i l'alcalde de Castelló de Farfanya, Oumar Noumri. A partir d'aquí, l'entitat va comptar amb l'acompanyament de la Regidoria de Política Social i Convivència de l'Ajuntament de Bellpuig per a la seva legalització i, finalment, el 4 de juny passat es va fer la presentació oficial de Salam Babel al municipi.

I és que la irrupció de la pandèmia va frenar en sec la seva activitat i no va ser fins al juliol del 2021 que van poder celebrar el seu primer acte obert a la ciutadania amb la Festa del Xai (Eid al-Adha) infantil amb jocs de lleure i berenar, un format que fa pocs dies han tornat a repetir. Enguany també han començat a rebre classes de català per millorar la comunicació amb els demés i poder ajudar els seus fills a fer els deures. "Quan la dona comença a estudiar també pot ajudar els seus nens", explica la presidenta de Salam Babel, Hayat Azaroual.

Malgrat que la pandèmia va provocar desànim entre les sòcies, actualment la majoria ja han recuperat la motivació i les ganes de tirar endavant noves propostes. En aquest sentit, l'entitat ha tornat a agafar impuls i de cara al setembre també vol oferir classes de castellà a les sòcies i organitzar classes d'àrab i de repàs escolar per als seus fills.

I és que en paraules d'Azaroual, abans de crear l'associació hi havia moltes dones que es quedaven a casa a celebrar tradicions que als seus països d'origen es celebren en comunitat. "No s'entén", ha valorat, per després preguntar-se "Per què no ho celebrem juntes també? Aquesta és la idea, fem coses totes juntes per no sentir que estem soles aquí".

L'entitat compta amb 40 sòcies, originàries principalment de Marroc, Algèria, Bangladesh i Pakistan. Pel que fa a el nom de l'associació, Salam Babel, el van escollir les mateixes sòcies a la primera reunió que van celebrar. Està format per les paraules Salam, que en àrab significa 'pau', i Babel, en referència a la llegenda de la torre de Babel i la creació de les diverses llengües, ja que l'associació la formen persones de diversos països i cultures.